Francul elvețian s-a apreciat spectaculos după ce banca centrală a Elveției a anunțat, astăzi, că abandonează rata minimă de schimb de 1,2 franci/euro, încheind astfel o politică de trei ani în care a încercat să evite aprecierea excesivă a monedei naționale și să protejeze economia de criza datoriilor suverane din zona euro. Cursul a sărit de 5 lei, în creștere cu 15%.
UPDATE. Banca Naţională a României a anunţat astăzi, la 13.00, un curs de 4,3287 lei pentru un franc, în timpul zilei cotaţiile trecând şi de 5 lei.
În jurul orei 12,00 ora României, indicele SMI al bursei elveţiene era la nivelul de 8.858,20 puncte, în scădere cu 6,66% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
CITEŞTE ŞI Marea conversie a creditelor în valută
Căderea bursei elveţiene se explică prin faptul că exportatorii elveţieni vor avea dificultăţi în a-şi vinde produsele peste hotare. După eliminarea cursului minim de schimb, în loc de un curs de 1,20 franci pentru un euro este nevoie de doar 0,85 centime pentru a cumpăra un euro. În consecinţă, exporturile elveţiene au devenit brusc cu 30% mai scumpe.
Potrivit analiştilor de la Capital Economics, decizia BNS este una surprinzătoare.
„Credem că BNS va fi obligată în curând să intervină pentru a împiedica o apreciere rapidă a monedei în raport cu euro”, susţin analiştii de la Capital Economics.
Decizia BNS a fost resimţită la nivel global, indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a înregistrat o cădere de peste două procente, în timp ce randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale germane au atins minime record, iar cursul yenului japonez şi al aurului au crescut pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre valori considerate sigure.