Creşterea tranzacţiilor pe platformele OPCOM a tăiat din cota „băieţilor deştepţi“, reducând-o la 20% din consumul naţional. Trendul se va menţine şi în 2008.

Cu toate că pentru Operatorul Pieţei de Energie Electrică (OPCOM) anul acesta începuse sub auspicii nefavorabile, sub presiunea unui scandal cu Bursa Română de Mărfuri, care ar fi vrut să obţină o felie din tranzacţiile angro cu energie, evoluţiile spectaculoase înregistrate pe platformele de licitare au însemnat un pas important în consolidarea Bursei de Energie de la Bucureşti. Practic, 2007 a fost anul care a marcat un salt al tranzacţiilor cu energie derulate pe platformele administrate de OPCOM atât din punctul de vedere al volumelor, cât şi al valorilor. „A fost un an favorabil pentru piaţa de energie: lichiditatea şi transparenţa pieţelor centralizate au atras jumătate din tranzacţiile realizate pe piaţa liberă“, a declarat, pentru Capital, Victor Ionescu, director general al OPCOM. O etapă majoră parcursă în procesul de perfecţionare şi dezvoltare a mecanismelor de tranzacţionare a fost introducerea, în primăvara acestui an, a primului produs financiar asociat energiei, respectiv Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale cu Negociere Continuă (PCCB – NC) sau piaţa contractelor forward. S-a trecut astfel de la produse ce presupun livrarea fizică a energiei (ex: Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU sau Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale – PCCB) la instrumente financiare, care au avantajul de a proteja împotriva volatilităţii preţurilor pieţei spot.

Piaţa spot (PZU) s-a detaşat net din punctul de vedere al performanţelor în tranzacţionare, atingând o cotă de piaţă (procente din consumul naţional) în perioada ianuarie – noiembrie de 9,48%, faţă de 7,74% pe întregul an 2006. În primele 11 luni din acest an, volumul tranzacţiilor pe PZU a depăşit cu circa 13% pe cel realizate pe întregul an 2006, în timp ce valoarea tranzacţiilor, în lei, a fost mai mare cu 14,5%. Creşterea cantităţilor tranzacţionate pe PZU ca urmare a majorării consumurilor de energie peste prognozele iniţiale a determinat salturi ale preţurilor de închidere pe piaţa spot. Astfel, preţul mediu pe PZU în primele 11 luni din acest an a atins valoarea de 161,61 lei/MWh, faţă de 157,63 lei/MWh, media anului 2006. În aceeaşi perioadă, cota de piaţă pe platforma PCCB a fost de 12,25%, în timp ce preţul mediu ponderat a ajuns la 167,37 lei/MWh, faţă de 126,77 lei/MWh anul trecut. Pe PCCB-NC au fost tranzacţionate 82 de contracte, cantităţile de energie vândute pe această platformă, în primele 11 luni ale anului, ajungând la 22 208 MWh, la un preţ mediu ponderat de 181,86 lei/MWh. Ceea ce înseamnă că aproximativ 22% din energia vândută pe piaţa concurenţială a fost tranzacţionată transparent. Cum procentajul pieţei reglementate este de aproape 50%, iar piaţa de echilibrare a mai reprezentat circa 6%, rezultă că aproape 80% din consumul de energie a fost contractat „la vedere“, diferenţa fiind reprezentată de contractele bilaterale încheiate de „băieţii deştepţi“.

Diminuarea cotei acestor contracte negociate în afara bursei reprezintă, de altfel, marele câştig al pieţei de energie în anul 2007. Şansele ca aceste cote de energie contractate direct de „băieţii deştepţi“ să scadă, în condiţiile în care va fi menţinută obligativitatea tranzacţionării numai prin bursă a cantităţilor de energie furnizate de principalii producători (Ordinul ministrului economiei nr. 408/ 2006), sunt cu atât mai solide în 2008.  Aceasta, deoarece la finele acestui an expiră încă o serie de contracte pentru energie ieftină ale „băieţilor deştepţi“. Deja, pentru 2008 au fost contractate pe PCCB cantităţi de energie ce asigură o cotă 14,17% din consumul naţional, la un preţ mediu ponderat de 178 lei/MWh.

Cu aceste rezultate, OPCOM a reuşit să se poziţioneze, în 2007, în rândul burselor de energie europene pe locul cinci din punctul de vedere al cotei pieţei spot, pe locul şapte după volumul mediu tranzacţionat (cu 578, 62MWh/h) şi pe locul nouă după preţul mediu (48,9 euro/MWh).

83-9634-05energie52.jpg