Primele rezultate financiare publicate de emitenţii Bursei de Valori sunt în general pozitive în primul trimestru, continuând randamentele din 2007, în special în sectorul bancar şi în cel petrolier.

Regulile de transparenţă ale pieţei de capital obligă, teoretic, companiile listate la bursă să aibă deja publicate, în cea de-a cincea lună a anului, rezultatele financiare preliminare aferente primului trimestru. Din păcate, emitenţii de la BVB întârzie anunţarea acestora, majoritatea având prevăzute date de publicare a rapoartelor în a doua parte a lunii mai sau chiar în apropierea sfârşitului primului semestru. Iar evoluţia companiilor în primul trimestru este foarte importantă, în condiţiile dificile ale pieţei din acest moment, când prognozele au nevoie de susţinere prin rezultate financiare.

Unul dintre sectoarele cu cele mai mari probleme, mai ales la nivel internaţional, este cel financiar-bancar. Pierderile de sute de miliarde de euro înregistrate de instituţiile financiare internaţionale erau aşteptate să se extindă chiar şi în pieţele locale care nu au avut expuneri în piaţa ipotecară secundară a SUA. Rezultatele financiare aferente anului trecut au infirmat însă estimările pesimiste, cu cifre de afaceri şi profituri în creştere pentru toate băncile principale din România.

Banca Transilvania a anunţat prima rezultatele financiare pentru perioada ianuarie-martie 2008. Cu o creştere de 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, profitul brut a ajuns până la 16,3 milioane euro, dublu faţă de cel prognozat iniţial. Conform declaraţiilor directorului general al băncii, Robert Rekkers, profitul din primul trimestru a fost integral operaţional, nefiind incluse sume din vânzarea participaţiei de 25% din societatea de asigurări Asiban. Cele 87,5 milioane euro care vor fi încasate de pe urma valorificării pachetului de acţiuni de la Asiban vor fi, cel mai probabil, încasate în partea a doua a anului, urmând să fie prinse în profitul general consolidat. De la începutul anului şi până în prezent, titlul Băncii Transilvania s-a depreciat cu circa 18%.

Petrolul aduce profit

102-13131-jos.jpgErste Bank este cealaltă bancă cu rezultate financiare deja publicate. Profitul net al grupului în primul trimestru s-a ridicat la 315 milioane euro, cu 4,5% mai mult decât în primul sfert al anului trecut. Câştigul a fost susţinut puternic de subsidiarele băncii din Cehia şi România, profitul Băncii Comerciale Române în primele trei luni fiind de 103,6 milioane euro, în creştere cu 82%. Rezultatul BCR este important şi pentru Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), care deţin câte 5% din capitalul social al băncii, o creştere a profitului BCR însemnând o majorare a activului unitar net al SIF-urilor, puternic subevaluate în prezent.

Dacă anul trecut sectorul petrolier a fost afectat de scumpirea barilului şi de deprecierea leului, perspectivele pentru 2008 s-au modificat considerabil. SNP Petrom, cea mai mare companie de la BVB, cu o capitalizare de circa 7,6 miliarde euro, a reuşit să recupereze aproape integral pierderile de la începutul anului. Performanţa a venit pe fondul ştirilor pozitive privind creşterea producţiei din primul trimestru şi a dividendelor în valoare de 324 milioane euro, adică 61% din profitul net de anul trecut. Deşi rezultatele financiare ale primului trimestru nu au fost încă publicate, analiştii au început să recomande cumpărare pentru acţiunile SNP, bazându-se şi pe profitul net bugetat pentru acest an, în valoare totală de circa 670 milioane euro.

Sectorul construcţiilor şi al materialelor de construcţii are deocamdată puţini reprezentanţi importanţi la BVB, cel mai cunoscut fiind Impact Bucureşti, în timp ce majoritatea societăţilor din domeniu sunt listate pe piaţa secundară Rasdaq. Însă urmează să intre în piaţă două companii mari, în comparaţie cu cele de pe Rasdaq, Teraplast Bistriţa şi Pomponio. Acţiunile Teraplast şi-au început tranzacţionarea sub forma drepturilor de alocare, iar perioada de subscriere a titlurilor Pomponio a fost de asemenea lansată. Creşterea sectorului în ansamblu este estimată în 2008 la peste 20%. Deşi evoluţia acţiunii Impact a fost negativă în primele luni, până la finele anului este de aşteptat ca randamentele emitenţilor din domeniu să se situeze peste media BVB.

102-13130-mare.jpg 

Capital – Editia nr. 18, data 7 mai 2008