Profiturile obţinute în fiecare an de Bursa de Valori au adus instituţia în situaţia de a-şi permite să se gândească la proiecte importante, cum ar fi construirea unui nou sediu sau lansarea unei campanii de promovare de amploare.

Dezvoltarea pieţei de capital româneşti a adus şi o mărire semnificativă a profitului principalului operator de piaţă, Bursa de Valori Bucureşti SA. Având în vedere că sursa cea mai importantă de venituri o reprezintă comisioanele încasate din tranzacţiile efectuate, înmulţirea acestora a avut un efect spectaculos asupra cifrei de afaceri a BVB şi, de asemenea, asupra profitului companiei. În condiţiile în care valoarea tranzacţiilor a crescut cu 26% în 2006 faţă de 2005, profitul a crescut cu 188%. Destinaţiile către care se va îndrepta profitul de 15,5 milioane de lei obţinut de Bursă anul trecut sunt, în primul rând, continuarea unor proiecte cum ar fi lansarea instrumentelor derivate şi modernizarea infrastructurii informatice, dar şi planuri mai noi, însă la fel de ambiţioase.

În aşteptare

«Deocamdată suntem observatori în procesul de consolidare bursieră din zonă, vedem ce se întâmplă. Există nişte idei în această direcţie, însă nu este nimic concret. Bani s-ar putea găsi şi pentru a cumpăra o altă bursă, în cazul în care ar fi nevoie.»
Petra Alexandru, director pieţe reglementate Bursa de Valori Bucureşti


Planuri de mutare în casă nouă

Unul dintre ele este achiziţionarea sau construirea unui sediu nou, pentru care a fost alocată, în bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2007, suma de 17 milioane de lei, echivalentul a circa cinci milioane de euro.
De asemenea, un plan pe care Bursa îl avea mai demult şi pe care este pregătită să îl reia este legat de promovarea instituţiei, activitate pentru care sunt estimate cheltuieli de peste un milion de dolari în acest an, o sumă deloc de neglijat. Banii ar putea fi alocaţi fie pentru tabela electronică de informare pe care intenţionează oficialii BVB să o plaseze în centrul Capitalei, fie chiar pentru reclamă, caz în care Bursa ar putea deveni un client de publicitate mediu spre mare.

Planurile de a deveni cea mai performantă bursă din regiune ar putea aduce şi o nouă destinaţie pentru banii de care dispune în acest moment instituţia. În contextul în care tendinţa de consolidare pe plan bursier este tot mai clară în regiune, Bursa de Valori Bucureşti ar putea deveni interesată chiar şi de cumpărarea uneia dintre celelalte burse care mai activează în ţările din jur. În acest moment, sunt deja de vânzare pachete de acţiuni la bursele din Liubliana şi Sofia.

„Deocamdată, suntem observatori în acest proces, vedem ce se întâmplă. Există nişte idei în această direcţie, însă nu este nimic concret“, spune Petra Alexandru, director pieţe reglementate la Bursa de Valori Bucureşti. „Bani s-ar putea găsi şi pentru a cumpăra o altă bursă, în cazul în care ar fi nevoie. Însă, pentru moment, nu este cazul“, completează ea.O investiţie de asemenea anvergură ar putea reveni în actualitate în cazul în care acţionarii Bursei ar decide să listeze compania pe propria piaţă reglementată, aşa cum s-a discutat până acum de mai multe ori. La o valoare a Bursei estimată la circa 80 de milioane de euro, o ofertă publică iniţială de 25% din acţiuni ar aduce în conturile BVB aproximativ 20 de milioane de euro, disponibili pentru investiţii. n

Program de investiţii

PLANURILE Bursei pe anul 2007 sunt ambiţioase, investiţiile totale prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli depăşind 10 milioane de dolari, fiind cu 279% mai mari decât cele de anul trecut.
Investiţia                                   Valoarea (lei)
Hardware                                  1.945.000
Software                                   1.619.000
Achiziţie/construcţie sediu     17.000.000
Investiţii financiare                  7.500.000
TOTAL                                       28.064.000