Bursa a scăzut vineri cu 1,13%, însă închide a cincea lună consecutivă în creştere, cu 10,15%, pe o lichiditate neatinsă de la începutul lunii mai, de 59,4 milioane lei, şi susţinută în cea mai mare parte de titlurile SIF, ale căror variaţii puternice de preţ au atras atenţia investitorilor.
Piaţa a încheiat în creştere numai şedinţele de luni şi joi, însă avansul din aceste zile a ridicat indicele general al Bursei, BET-C, cu 3,42% peste nivelul de la finele săptămânii anterioare. Cotaţiile celor mai lichide zece acţiuni au crescut în medie cu 4,77%, depăşind astfel randamentul titlurilor celor cinci SIF-uri, care a fost de 4,24%.
În acelaşi timp, cotaţiile titlurilor SIF au dus indicele BET-FI cu 11,57% mai sus faţă de finele lunii anterioare, accelerând astfel ascensiunea indicelui din acest an la 48,08%.
Capitalizarea Bursei a crescut în iulie cu 17%, respectiv 9,94 miliarde lei, de la 56,21 miliarde lei. Valoarea de piaţă a companiilor este astfel cu 44,75% mai mare decât la finele anului trecut, avansând cu 20,45 miliarde lei, de la 45,7 miliarde lei.
La finalul şedinţei, acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au avut preţuri în medie cu 2,18% mai mari faţă de referinţă, după ce la jumătatea zilei cotaţiile au avut creşteri importante. Preţurile au dus în jurul orei 12:00 indicele BET-FI la punctul maxim de creştere, respectiv cu 11% peste referinţă, indicele înregistrând, în acelaşi timp, cel mai ridicat nivel din acest an.
Ulterior, ascensiunea s-a temperat vizibil, astfel că după numai 10 minute, indicele BET-FI se plasa cu 6% mai sus faţă de şedinţa anterioară. Acţiunile SIF-urilor au continuat să fie tranzacţionate la preţuri din ce în ce mai reduse.
Volatilitatea acestor acţiuni a fost cauzată de informaţia privind avizul favorabil dat de Consiliul Legislativ pentru introducerea în dezbaterea Parlamentului a unui proiect de modificare a legii pieţei de capital, privind eliminarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social.
Spre deosebire de sectorul SIF, cele mai lichide zece acţiuni au încheiat ziua la preţuri mai reduse în medie cu 1,67% decât joi, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,64% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.
În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, s-a plasat cu 0,7% sub referinţă.
Interesul ridicat al investitorilor pentru acţiunile SIF-urilor s-a reflectat şi în lichiditatea pieţei, de 59,4 milioane lei (14,1 milioane euro), care a atins cea mai ridicată valoare din ultimele trei luni. Un rulaj mai mare decât cel de vineri a fost înregistrat la 7 mai, când operaţiunile au cumulat 82,5 milioane lei (19,8 milioane euro).
Tranzacţiile cu acţiunile SIF-urilor, care au însumat 34,9 milioane lei (8,3 milioane euro), au reprezentat aproape 59% din lichiditatea Bursei. Rulajul pieţei a fost în acelaşi timp, de peste două ori mai mare decât valoarea totală a operaţiunilor de joi, de 23,8 milioane lei (5,6 milioane euro).
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2) s-au plasat pe prima poziţie în funcţie de rulaje, cu transferuri de 14 milioane lei şi, respectiv, 8,2 milioane lei. La finalul zlei, acţiunile SIF Oltenia au fost cotate la 0,965 lei, cu 2,66% peste referinţă, iar ultima tranzacţie cu titlurile SIF Moldova a fost efectuată la 0,83 lei, preţ în creştere cu 3,75% comparativ cu sesiunea anterioară.
În sectorul bancar, investitorii şi-au marcat câştigurile ducând preţurile acţiunilor Banca Transilvania (TLV) şi BRD-Groupe Societe Generale (BRD) sub ultimele cotaţii de joi. Preţul titlurilor Banca Transilvania a scăzut cu 3,36%, la 1,44 lei, iar cotaţia acţiunilor BRD-Groupe Societe Generale, de 10,1 lei, a fost cu 2,88% sub referinţă. Corecţia acţiunilor Banca Transilvania a venit pe un rulaj de 4,1 milioane lei, în timp ce tranzacţiile cu titlurile BRD-Groupe Societe Generale au însumat 5,1 milioane lei.