Bursa a urcat vineri cu 2%, pentru a doua zi consecutiv, susţinută şi de avansul de 4,32% consemnat de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), însă a încheiat săptămâna în scădere cu 3,72%, după corecţia din primele trei şedinţe.
Piaţa a scăzut în primele trei sesiuni cu 6,9%, corecţia fiind influenţată de tendinţa descendentă a burselor externe. Pieţele mature au revenit joi pe creştere, ceea ce a tras în sus şi bursa de la Bucureşti.
Corelarea a continuat şi în şedinţa de vineri, încă de la deschidere, când investitorii au ridicat preţurile în medie cu 1%. Acţiunile au avut variaţii foarte uşoare până la închidere, în contextul în care oscilaţiile au fost reduse şi pe marile burse europene.
La finalul sesiunii de la Bucureşti, pieţele vest-europene avansau cu cel mult 1,1%.
Traiectoria era urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care urcau cu 0,13% – 2,23%, în timp ce piaţa din Rusia era în scădere cu 0,7%.
Evoluţia titlurilor Rompetrol Rafinare a fost determinată de solicitarea CNVM adresată, joi, grupului Rompetrol de a realiza un raport de evaluare a companiei pentru stabilirea preţului din oferta de preluare.
Raportul trebuie realizat luându-se în calcul preţul mediu ponderat de la bursă al acţiunilor, dar şi de activul net pe titlu din perioada noiembrie 2007 – iunie 2009.
Totodată, Comisia a solicitat grupului să anunţe şi preţurile la care KazMunaiGaz a preluat controlul Rompetrol. Evaluatorul ar putea, astfel, să ia în calcul şi preţul celor două tranzacţii prin care omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut grupul.
Acţiunile Rompetrol Rafinare au avut a treia lichiditate din piaţă, de 1,8 milioane lei, iar ultimul transfer a fost efectuat la 0,0507 lei, preţ cu 4,32% mai mare faţă de cotaţia de la finalul şedinţei de joi.
CVNM a solicitat un raport similar şi în cazul ofertei de preluare la Rompetrol Well Services (PTR).
Decizia Comisiei a influenţat uşor şi preţul acestor acţiuni, care a avansat cu 2%, la 0,357 lei, însă operaţiunile cu aceste titluri au cumulat numai 53.000 de lei.
Acţiunile celor două companii membre ale grupului Rompetrol au influenţat marginal traiectoria indicelui BET-NG al titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a încheiat ziua cu 2,16% peste nivelul de la finalul sesiunii de joi.
În acelaşi timp, ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni au fost operate la preţuri în medie cu 2,58% mai mari faţă de cotaţiile de la finalul sesiunii de joi, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au ridicat indicele BET-FI cu 2,85%.
Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a avansat cu 2,67%.
Deşi cotaţiile au crescut uşor, investitorii au continuat să fie prudenţi, tranzacţionând titluri de numai 18,3 milioane lei (4,3 milioane euro). Valoarea este de două ori mai redusă comparativ cu rulajul şedinţei de joi, de 38,3 milioane lei (cu puţine peste nouă milioane de euro).
Lichiditatea din şedinţa anterioară a fost susţinută în proporţie de 64% de tranzacţii cu obligaţiuni.
SURSA: Mediafax