Bursa îşi caută administratori independenţi

Consiliul de Administraţie al bursei ar putea fi modificat substanţial până la finele anului, conform unui proiect de măsuri al CNVM aflat, în prezent, în dezbatere. Perioada de agitaţie care a caracterizat anul 2009 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este departe de a se fi încheiat. Printre proiectele semnificative de care se ocupă bursa se numără şi listarea acţiunilor BVB, eveniment care ar fi trebuit să aibă loc în acest an. Proiectul ar putea fi amânat chiar mai mult, d

Consiliul de Administraţie al bursei ar putea fi modificat substanţial până la finele anului, conform unui proiect de măsuri al CNVM aflat, în prezent, în dezbatere.

Perioada de agitaţie care a caracterizat anul 2009 la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este departe de a se fi încheiat. Printre proiectele semnificative de care se ocupă bursa se numără şi listarea acţiunilor BVB, eveniment care ar fi trebuit să aibă loc în acest an. Proiectul ar putea fi amânat chiar mai mult, dacă vor trebui operate schimbări în conducerea bursei.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lansat, luna trecută, un proiect de măsuri conform căruia Consiliul de Administraţie al bursei ar trebui să fie format în majoritate de administratori independenţi, iar membrii CA nu vor mai putea deţine poziţii de conducere în celelalte instituţii ale pieţei de capital, cum ar fi Depozitarul Central sau Casa Română de Compensaţie. Legea de fundamentare a proiectului CNVM, legea nr. 31/1990, include însă mai multe restricţii pentru administratorii independenţi ai societăţilor comerciale.

Excepţie de la lege pentru bursă

Dacă legea va fi aplicată în această formulă şi pentru conducerea bursei, niciun broker din piaţă nu ar mai putea face parte din Consiliu. Legea spune că administratorul independent nu trebuie să fi fost în ultimii cinci ani director al companiei, nu poate fi salariat al unei societăţi controlate de companie sau cu relaţii de afaceri cu acesta şi nici nu poate fi acţionar semnificativ. Conform acestei definiţii, niciunul dintre cei no­uă membrii ai CA al BVB nu este independent, deci ar trebui toţi schimbaţi. Reprezentanţii CNVM însă au anunţat că nu aceasta este intenţia proiectului, precizând că nu doresc interzicerea brokerilor în conducerea bursei. Principalele interdicţii ale proiectului au în vedere incompatibilitatea membrului CA al bursei cu aceeaşi calitate la o altă instituţie şi cea cu membru CA al unei societăţi admise la tranzacţionare.

În prezent, proiectul este publicat pe site-ul  CNVM pentru a fi supus dezbaterii publice. „Ca urmare a acestei proceduri, Direcţia Reglementare din cadrul CNVM a primit observaţii, care în prezent se află în analiză”, spune Victor Stănilă, purtător de cuvânt CNVM. Printre persoanele care ar trebui să renunţe la calitatea de membru într-unul dintre CA-uri se află Stere Farmache, Ovidiu Ioan Pop, Dan Paul, Dana Mirela Ionescu şi Rareş Nilaş. Eventualele schimbări ar trebui operate în cursul acestui an.