Bursa de Valori București (BVB) a încheiat un an bun, cu evoluții pozitive și cu listări importante. Trendul din 2017 este așteptat să continue în acest an, inclusiv în ceea ce privește listările, care anul trecut au luat prin surprindere pe majoritatea investitorilor, în sensul că nu erau semnale care să arate că urmează să avem oferte publice de dimensiuni atât de mari. La fel se estimează că va funcționa și acordarea de dividende, unde ne putem aștepta să păstrăm un randament ridicat al acestora. 

De altfel, indicele BET-TR (BET Total Return, care include și dividendele acordate de companiile listate) a oferit un randament  de 108% față de septembrie 2012, momentul de început pentru acest indice. Cu alte cuvinte, investitorii care au ales companiile incluse în acest indice (cele mai mari companii listate, în prezent fiind 13 în total) și-au dublat investiția în cinci ani, un câștig foarte bun în actualele condiții de piață. Referitor la anul trecut, cei care au ales acțiunile din componența BET-TR au încheiat perioada cu un randament de circa 15%, în timp ce investitorii care au ales indicele principal BET (care nu include dividendele, ci doar evoluția cotațiilor) au obținut un plus de aproximativ 17%. 

Randamentul mediu brut al dividendelor oferite de emitenții de top de la BVB, calculat de analiști de la Prime Transaction, pentru anul acesta este de 8,9%, cu un punct procentual mai mare decât cel din 2017, de 7,9%, estimarea se bazează și pe decizia guvernului de a cere distribuția a 90% din profitul realizat de companiile de stat. De asemenea, se mai așteaptă adoptarea de către cele cinci SIF-uri (societăți de investiții financiare) a modelului de recompensare a acționarilor utilizat de Fondul Proprietatea, adică răscumpărări de acțiuni din piață și distribuția de numerar prin diminuarea capitalului social, operațiune care nu este impozabilă. 

Listarea Hidroelectrica

MedLife, Digi Communications, AAGES Mureș, Transilvania Broker de Asigurare și Sphera Franchise sunt listările din 2017, care au adunat 1,47 miliarde lei de la investitori, cea mai mare parte mergând către Digi, a cărei ofertă a încasat 945 milioane lei. În funcție de companiile pe care le vom vedea pe bursă în acest an, cifra ar putea fi depășită. 

 

Hidroeletrica este o companie așteptată în piața bursieră de mulți ani. Problemele economice, care au dus la intrarea în insolvență a acesteia pentru eficientizare și pentru eliminarea „căpușelor“, au amânat lansarea unei oferte publice, dar acum se pare că s-au rezolvat. Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat din octombrie anul trecut că proiectul de listare este în dezbatere publică și se dorește majorarea capitalului social cu 12,40% cu un pachet nou de acțiuni, dintre care 2,40% vor fi acordate cu drept de preferință acționarilor privați existenți, iar 10% se va lista la BVB. Acționarii privați își vor putea exercita dreptul în intervalul perioadei de ofertă, iar titlurile nesubscrise vor fi anulate. Ulterior, va fi inițială o ofertă publică primară de vânzare pentru pachetul de 10%. 

Din păcate, situația de la Hidroelectrica s-a complicat ca urmare a diferendelor dintre acționarul majoritar, Ministerul Energiei, și cel minoritar, Fondul Proprietatea. Acționarul minoritar a inițiat mai multe acțiuni în instanță împotriva deciziilor luate de Adunarea Generală a Acționarilor pentru încălcarea legislației privind guvernanța corporativă, decizii luate de Ministerul Energiei.

„Nu au fost adoptați pași concreți în direcția listării companiei, dimpotrivă, au existat întârzieri și motive de confuzie“, arată reprezentanții Fondului Proprietatea, care mai arată că Ministerul a intervenit inadecvat în activitatea companiei și a numit persoane fără experiență în Consiliul de Supraveghere. 

De asemenea, FP reclamă aprobarea majorării tarifelor practicate în relația contractuală cu Hidroserv, care va produce daune de 4,5 milioane euro societății, ca și aprobarea noii organigrame, care duce la prejudicii de 113 milioane euro. La rândul său, Ministerul Energiei a anunțat că intenționează să acționeze în instanță Fondul Proprietatea pentru că a lăsat conducerea executivă a companiei fără cvorumul necesar, prin demisia din Consiliul de Supraveghere a reprezentantului FP, și că a dat comunicări denigratoare la adresa directoratului. 

În mod normal, aceste diferende ar trebui să se rezolve, iar listarea să meargă până la capăt în acest an. Dar totul depinde de deciziile autorităților, care au preferat să includă Hidroelectrica pe lista companiilor de stat exceptate de la legile guvernanței corporative, deși acestea sunt obligatorii pentru orice societate listată. 

 

Oferte din sectorul privat

Poșta Română este o altă companie care ar putea ajunge la cota bursei, după perioada de revenire a afacerilor din ultimii doi ani. Compania a încheiat 2017, conform estimărilor, cu profit net și trece printr-o perioadă de capitalizare, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale derulând un proiect de investiții de 170 milioane lei. 
Dintre celelalte societăți de stat care în trecut erau așteptate la BVB, precum Complexul Energetic Oltenia, Aeroporturi București sau Administrația Porturilor Maritime Constanța, nu se consideră că sunt prea multe șanse de listare nici anul acesta, în condițiile în care situația acestora nu s-a îmbunătățit astfel încât să se treacă la etapa devenirii de companie publică.

„În privința listărilor, sperăm ca 2018 să depășească performanța din 2017, în care am văzut un număr îmbucurător de listări de companii private la bursa de la București“, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville, broker care își propune un rol activ cu precădere pe segmentul ofertelor de sub 20 milioane euro. 

Sectorul privat este cel care a susținut anul trecut listările și se speră ca și anul acesta să își aducă contribuția. Una dintre companiile așteptate este Electrogrup Cluj, o companie specializată în construcții de infrastructură energetică, telecomunicații și civile, înființată și controlată de frații Teofil și Simion Mureșan. Grupul Electrogrup are peste 700 de angajați și a înregistrat o cifră de afaceri de 110 milioane euro anul trecut, conform estimărilor, cu un profit operațional de 20 milioane euro. 

Așteptăm Bitdefender

 

O altă listare așteptată este cea a Bitdefender, care ar putea lua decizia intrării pe piața de la București, mai ales după creșterea BVB din ultimii ani. Florin Talpeș, fondatorul Bitdefender, nu a declarat pe ce bursă intenționează să își listeze compania, dar a lăudat în interviuri bursa de la București și a apreciat că mai multe companii vor alege să rămână în țară, în dauna unor piețe mult mai mari, precum bursa London Stock Exchange.

CIFRA

945 milioane lei este valoarea celei mai mari listări de anul trecut, oferta publică a Digi Communications

Bitdefender este evaluată la 600 milioane dolari, după ce fondul de investiții Vitruvian Partners a achiziționat un pachet de 30% din acțiunile companiei, deținut de Axxess Capital, fond care a intrat în acționariatul companiei în 2007, când era evaluată la 100 milioane dolari. Bitdefender are 1.300 de angajați în nouă țări, clienți în peste 150 de piețe și mai mult de 7.000 de parteneri de distribuție. 

„La nivelul evoluției pieței, ne așteptăm să vedem în continuare o evoluție pozitivă, dar cu ceva mai multă volatilitate decât în 2017. Ar trebui să fie favorizate companiile cu perspective de creștere puternică și cele cu bilanțuri solide și care, eventual, au fost într-un con de umbră în ultimii ani“, spune Ovidiu Dumitrescu. Evoluția pieței de captal, inclusiv în ceea ce privește listările, va depinde, din păcate, și de deciziile pe care guvernul le va lua în legătură cu companiile pe care le deține, dar și cu economia în general.