Principalele titluri ce au focalizat atentia investitorilor sunt actiunile Alro, Dacia si Banca Transilvania.
Valorile mobiliare Alro s-au numarat printre performerele saptamanii, investitorii manifestand un interes crescut in achizitionarea acestor titluri. Brokerii spun ca exista ordine de cumparare externe pentru aceste actiuni. Pentru a le satisface si, totodata, pentru a obtine un profit substantial, anumite SVM recurg la diferite „combinatii”. Astfel, pentru onorarea unui ordin important, o SVM a cumparat, in sedintele de tranzactionare de luni 1 februarie si marti 2 februarie, pachete de actiuni la preturi cuprinse intre 54.000 si 56.000 lei/actiune, grupandu-le intr-un pachet de 14.600 titluri. Tot marti, pachetul compact a fost plasat clientului printr-o tranzactie speciala, realizata la 68.500 lei/actiune, cu mult peste cotatiile pietei. Pretul a fost stabilit la 68.500, pentru ca valoarea pachetului tranzactionat sa fie mai mare de un miliard, astfel incat tranzactia speciala sa poata fi realizata conform reglementarilor Bursei. Profitul brut realizat de broker trece in acest caz de 189 milioane lei.
Traderii spun ca, daca se mentine actualul ritm de crestere a cotatiilor acestor titluri, in aproximativ o luna pretul lor va ajunge la 60.000 lei/actiune.
Titlurile Dacia au fost din nou in atentia investitorilor, pretul mediu crescand intr-o saptamana de la 529 lei/actiune la 614 lei/actiune. Brokerii considera ca vizita in Romania a presedintelui companiei Renault, Louis Schweitzer, a fost principalul factor in cresterea numarului de actiuni tranzactionate. Renault promite investitii serioase pentru retehnologizare si, nu in ultimul rand, transformarea Daciei in a doua marca a firmei, in cazul achizitionarii pachetului majoritar de la FPS. Operatorii pietei prevad ca plecarea presedintelui companiei franceze va duce la o scadere a cotatiile acestor titluri catre 520-530 lei/actiunilor.
Numerosi investitori s-au orientat si catre titlurile Banca Transilvania, valoarea actiunilor tranzactionate fiind de aproximativ 500 milioane lei zilnic, joi 4 februarie atingand un maximum de aproape doua miliarde. Brokerii spun ca in sedinta de joi au fost atat crossuri de 50.000 actiuni, respectiv 60.000, realizate la 2.100 lei/actiune, cat si pachete de 151.000 actiuni, 129.000 actiuni si 111.000 actiuni, tranzactionate toate la 2.100 lei/actiune. „Aceasta societate este foarte stabila, dar are dezavantajul unei capitalizari reduse, fapt ce nu o face foarte atractiva pentru investitorii straini. Pe de alta parte, prin statutul companiei se stipuleaza ca aceasta nu poate avea un actionar semnificativ (care sa detina un procent mai mare de 5% din actiuni)”, ne-a declarat un broker.
Titlurile Foraj Sonde Craiova, desi nu au avut un volum ridicat al tranzactiilor zilnice, au fost cautate de la inceputul lunii ianuarie de catre un anumit investitor. Prin tranzactia realizata pe 1 februarie, ce a implicat 743.442 titluri, participarea SIF Oltenia in structura actionariatului companiei s-a diminuat de la 57,43% la 40,78%, principalul beneficiar fiind Petrobanat Holding, ce detine acum 21,6%.
Actiunile Semanatoarea au intrat in atentia investitorilor, o data cu anuntul ca FPS va incepe negocierile cu o firma romaneasca ce se ocupa de comercializarea masinilor si utilajelor agricole, de la un pret 68.630 lei/actiune. Pretul titlurilor a crescut spectaculos, de la 1902 lei/actiune la 3.552 lei/actiune, pe fondul unei lichiditati reduse. Brokerii spun ca doar micii speculatori romani actioneaza aici, ridicand artificial cotatia titlurilor.    

Bogdan Calina