“Am cumpărat bijuterii când prețul aurului era 32000 de rupii (10 g) anul trecut. Acum bijutierii nu-mi dau mai mult de 27000 de rupii dacă vreau să le vând. Deci, de ce ar trebui să investesc în aur?”, se întreabă Kiran Laxman Salunkhe, un fermier indian. El obișnuia să cumpere bijuterii de aur în timpul festivalurilor religioase, dar scăderea prețului metalului prețios l-a determinat să întrerupă modalitatea tradițională de investiții a familiei. Anul acesta, Salunkhe și-a depozitat economiile la bancă pentru prima dată și a cumpărat teren agricol.
Principalul beneficiar al scăderii prețului aurului a fost, însă, bursa, care a atins noi recorduri, împinsă de speranțele că premierul Narendra Modi va îndeplini promisiunea unor “vremuri mai bune”, care l-a ajutat să câștige alegerile generale din mai.
“Atunci când o asemenea veste vine din India, țara în care trăiesc o treime din cei mai săraci oameni de pe planetei, nu poți să nu te gândești că bursa a deraiat rău de tot. Poporul indian, mare iubitor de aur și bijuterii, începe să vândă ce are prin ladă și să cumpere acțiuni la bursă sau să pună banii în bănci – oricum tot la bursă ajung, doar că deponentul nu câștigă mare brânză”, comentează profesorul de economie Bogdan Glăvan, apreciind ca fiind nepotrivită încrederea că bursa nu va scădea niciodată.
„Mulți dintre cei care au cumpărat aur după prăbușirea bursei, în 2008, au fost investitori pe termen scurt. Au venit să ia aur când bursa nu le-a mai oferit câștiguri, iar acum, când acțiunile cresc, își lichidează deținerile de aur și se întorc la acțiuni. În viitor, s-ar putea să se întroarcă…”, a declarat, pentru Reuters, Kapil Parekh, proprietarul unui magazin de bijuterii și aur din bazarul din Mumbai. Unul dintre clienții săi, Dinesh Jain, a afirmat că a vândut 64 de grame de aur cumpărat după 2011 pentru a investi banii în acțiuni ale companiilor IT, acum ajunse la o valoare de 3.000 de dolari.
Cererea de investiții în aur a scăzut în India cu 67% în trimestrul doi al acestui an, față de anul precedent, la 49,6 tone, potrivit datelor World Gold Council (WGC), care estimează că cererea s-ar putea înjumătăți pentru întregul an, la 190 de tone.
Fondurile indiene de investiții care oferă expunere pe aur au cunoscut 15 luni consecutive de retrageri. Prin contrast, bursa din Mumbai a cunoscut creștere de 61%, iar 50 miliarde de dolari au intrat în fonduri mutuale în anul financiar început la 1 aprilie, de șase ori mai mult decât în întregul an precedent.
Și depozitele bancare la termen au crescut, dar mai modest, cu doar 3,6 miliarde de dolari din aprilie, comparativ cu o scădere de 2,9 miliarde de dolari anul trecut, potrivit datelor publicate de banca centrală a Indiei.