Bursa de Valori București, scădere dramatică după retragerea PSD de la negocierile pentru guvernare

Bursa, „pe roșu” după ce PSD s-a retras din negocierile pentru guvernare. La momentul publicării acestui articol, indicii principali ai Bursei de Valori București (BVB) înregistrau scăderi semnificative: BET și BET-TR erau în scădere cu 2,77%, BET-NG indica o scădere de 2,32%, iar BET-FI înregistra o scădere de 1,39%, conform datelor disponibile pe platforma BVB.

Piețele financiare funcționează ca un seismograf sensibil la incertitudinile politice, afirmă economiștii consultați de „Adevărul”. Aceștia avertizează că cel mai mare risc îl reprezintă o posibilă schimbare a regimului de funcționare a economiei, ceea ce ar putea genera instabilitate și neîncredere în mediul economic.

„Bursa reacționează ca un seismograf la incertitudinile politice generate de alegerile prezidențiale. Uneori cresc, fiind chiar exuberante, iar alte ori scad. E un moment foarte, foarte complicat, iar execuția bugetară va confirma că avem un deficit bugetar de 8%. Dar nu scăderile înregistrate pe burse sunt lucrul cel mai rău, ci o posibilă modificare a regimului de funcționare al economiei”, a declarat pentru „Adevărul” Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Întrebat ce poate face România în această situație, Dăianu a spus că „este un moment foarte complicat în piețe”.

„Se vorbește de panică, de retragerea unor fonduri din țara noastră! În România, piețele nu ar trebui să reacționeze așa, pentru că legea românească prevede o configurație a Parlamentului mai puternică decât președintele țării”, a adăugat acesta.

„Ce trebuie să facem în continuare? Trebuie să corectăm acest deficit bugetar nesustenabil! Trebuie să întreprindem planul de reducere a deficitului bugetar”, a mai spus Dăianu.

Daniel Dăianu consiliul fiscal
Daniel Dăianu

Nu doar românii au trecut prin crize

Președintele Consiliului Fiscal a afirmat că nu doar românii au trecut prin multiplele crize care au generat nemulțumiri, amintind de criza energetică, pandemie și criza provocată de războiul din Ucraina. Potrivit lui, aceste evenimente s-au petrecut în întreaga Europă, făcând referire la ce s-a întâmplat în Franța și Germania.

El a subliniat că va fi extrem de dificil să se înregistreze o creștere economică, adăugând că acest lucru va depinde de evoluțiile viitoare. În final, Daniel Dăianu a subliniat că lupta pentru democrație este un proces continuu.

„Nu doar românii au trecut prin multiplele crize care au adus nemulțumiri. Vorbim de criza energetică, pandemia, criza provocată de războiul din Ucraina, care au dus la criza costului vieții pentru cetățeni. Se întâmplă peste tot în Europa, ați văzut ce s-a întâmplat în Franța, în Germania… Va fi extrem de dificil să avem o creștere economică. Vom vedea. Lupta pentru democrație este continuă”, a afirmat Dăianu.

PSD a anunțat că se retrage din negocierile de guvernare și intră în opoziție

Președintele Partidului Social-Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat joi că el și colegii săi au înțeles pe deplin mesajul transmis de români prin votul lor, considerat un vot de blam față de o „clasă politică mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața cetățenilor”. În acest context, PSD a considerat că este necesar să lase deoparte conflictele anterioare și să depășească nerespectarea angajamentelor din partea partenerilor din coaliția de guvernare, în încercarea de a continua colaborarea și de a forma un guvern stabil și funcțional pentru România.

Social-democrații, conștienți de situația critică în care se află țara, semnalată atât de partenerii europeni, cât și de instituțiile financiare internaționale, au inițiat demersuri pentru constituirea unei coaliții mai extinse, care să includă toate partidele politice pro-europene. Cu toate acestea, Ciolacu a subliniat că „nu se poate construi nimic durabil cu parteneri incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice, care se comportă la fel ca în campania electorală”. Mai multe puteți citi aici.