Absenta de la tranzactionare a celor cinci societati de investitii financiare a scazut apetitul brokerilor pentru investitii in sedinta bursiera din 17 februarie. In afara de titlurile Petrom, nici un alt emitent nu a mai inregistrat tranzactii de peste un miliard de lei. Actiunile SIF-urilor au fost oprite de la tranzactionare luni, dupa ce patru din cele cinci societati de investitii s-au adresat Parlamentului pentru a suspenda controlul Curtii de Conturi. Revenirea la tranzactionare in sedinta de marti a fost benefica pentru o parte din aceste societati, mai putin pentru SIF Muntenia. Actiunile SIF Muntenia au inregistrat saptamana trecuta o depreciere de 10,4%, atingand o valoare minima de 2200 lei/actiune. In primele zile din saptamana, toate cele cinci SIF-uri au inregistrat scaderi ale cotatiilor, pe fondul scaderi generale a preturilor actiunilor in Bursa. Timp de trei zile, cererea de actiuni a fost de doua ori mai mica decat oferta.
Indicii bursieri au resimtit aceasta tendinta de scadere a cererii de actiuni. La inchiderea de miercuri a ringului bursier, indicele BET era de 1.667,35 puncte, valoare minima istorica in anul 2003. In aceeasi zi, indicele BET FI a inchis sedinta cu 4.858,17 puncte, cu 24,4% mai putin decat in prima zi a acestui an. Valoarea indicilor bursieri a crescut brusc incepand de joi, o data cu revenirea la tranzactionare a actiunilor BRD. Percepute ca etalon al pietei bursiere, titlurile bancii au stimulat tranzactiile si pe alte actiuni cu lichiditate mare. Cotatiile SIF-urilor au urcat joi si vineri cu 5-7%, in timp ce actiunile SNP Petrom au crescut cu 9,3%. Imboldul oferit de actiunile BRD nu a fost insa suficient pentru o recuperare totala a valorilor pierdute de indici in primele zile ale saptamanii. Astfel, indicele BET a incheiat saptamana cu o valoare de 1728,60 puncte, cu 0,89% mai putin fata de sfarsitul saptamanii precedente. Prin comparatie, bursa electronica Rasdaq a avut o evolutie mai stabila, confirmand cresterile inregistrate de la inceputul acestui an. Indicele Rasdaq Compozit a incheiat saptamana cu o valoare de 1104,12 puncte, cu 5,1% mai mult fata de inceputul anului 2003.
Convocatorul comunicat de administratorii SIF Oltenia pentru intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor a fost suficient de vag incat sa permita diverse speculatii cu aceste titluri. Astfel, saptamana trecuta s-au incheiat tranzactii cu peste 10 milioane de actiuni SIF Oltenia, valoarea totala a tranzactiilor depasind 27 miliarde lei. Tranzactiile au avut loc pe fondul unei cresteri saptamanale a pretului mediu cu 5,8%. Cresterea nu are la baza date din convocator, in acest moment nefiind decisa valoarea dividendului pe care aceasta societate il va acorda actionarilor. Cresteri importante ale preturilor au inregistrat si alte trei SIF- uri: titlurile SIF Transilvania au crescut cu 12,5% in valoare, cele ale SIF Banat-Crisana au crescut cu 6,5%, iar actiunile SIF Moldova s-au apreciat cu 6,3%. Doar Actiunile SIF Muntenia au scazut saptamana trecuta, valoarea la inchiderea de vineri fiind de 2.300 lei/actiune, cu 10,4% mai putin decat la inchiderea din saptamana precedenta.
Titlurile Petrom au oferit un castig substantial speculatorilor. Informatiile privind o posibila frauda la Petrom Arad in valoare de 26 milioane de dolari si incertitudine ce planeaza asupra modului in care se va face desprinderea platformei petrochimice din Arpechim au provocat o scadere substantiala a cotatiilor in primele zile ale saptamanii. Brokerii sustin ca acesta scadere a fost chiar „sprijinita” de unii actionari, care au fortat scaderea cotatiilor pentru a cumpara apoi mai ieftin. Actiunile SNP au atins o valoare minima de 1.020 lei/actiune in sedinta de miercuri si un maxim de 1.160 lei/actiune in sedinta de vineri.
In timp ce activitatea in Bursa de Valori este caracterizata de oscilatii ample ale indicatorilor, bursa electronica Rasdaq continua campania de curatenie a pietei. Saptamana trecuta, alte 22 companii au fost suspendate in vederea delistarii de pe aceasta piata. Numarul total al societatilor delistate de la inceputul acestei campanii este de 1.272, alte 314 societati fiind deja delistate. Coordonatorul Departamentului Emitenti din cadrul bursei electronice Rasdaq, Adrian Resmerita, sustine ca aceasta campanie va continua pe tot parcursul acestui an. „Desi scopul nostru pentru 2003 este cresterea transparentei la primele doua categorii ale pietei, procesul de suspendare si delistare va continua pentru toate companiile care nu respecta regulamentele sau nu mai indeplinesc conditiile de listare. Din pacate, multi dintre cei 4.783 emitenti nu au mai comunicat de ani buni modificarile ce au avut loc in structura actionariatului sau in capitalul social al companiei. Noi ii verificam pe fiecare, ca sa putem stabili cine nu mai indeplineste conditiile de listare”, a precizat Adrian Resmerita. In paralel cu delistarea companiilor, pe piata Rasdaq sunt atrasi noi emitenti. Cele mai noi listari pe aceasta piata vor fi Ana Electronic si compania Hoteliera Intercontinental.
Cele mai vandute actiuni
Convocatorul comunicat de administratorii SIF Oltenia pentru intrunirea Adunarii Generale a Actionarilor a fost suficient de vag incat sa permita diverse speculatii cu aceste titluri. Astfel, saptamana trecuta s-au incheiat tranzactii cu peste 10 milioane de actiuni SIF Oltenia, valoarea totala a tranzactiilor depasind 27 miliarde lei.
· val. tranz. sapt. 27,39 mld. lei
· nr. actiuni tranz. 10,97 mil.
· pret minim/actiune 2.450 lei
· pret maxim/actiune 2.650 lei
*) prognoza 1 aprilie 2003
Topul celor mai vandute actiuni (17.02 – 21.02)
Companie Valoare (mld. lei)
SIF Oltenia 27,394
BRD 26,925
Banca Transilvania 24,813
SNP Petrom 24,437
SIF Moldova 18,257
Cele mai rentabile plasamente
Actiunile SIF Transilvania au recuperat peste 12% din deprecierea suferita in ultimele zile. Pozitia ferma adoptata de Mihai Fercala in conflictul cu presedintele Curtii de Conturi a crescut credibilitatea conducerii SIF in ochii actionarilor si a atenuat impactul provocat de depasirea datei de referinta pentru dividende.
· crestere saptamanala 12,5 %
· nr. actiuni tranz. 3,59 mil.
· pret minim/actiune 2.400 lei
· pret maxim/actiune 2.700 lei
*) prognoza 1 aprilie 2003
topul Celor mai rentabile
plasamente (17.02 – 21.02)
Companie Variatie
SIF Transilvania 12,5%
SIF Banat Crisana 6,5%
SIF Moldova 6,3%
SIF Oltenia 5,8%
Impact 5,2%
Cele mai slabe plasamente
Actiunile SIF Muntenia au pierdut 10,4% din valoare ca urmare a depasirii datei de referinta pentru incasarea dividendelor. Teama actionarilor referitoare la controlul Curtii de Conturi pare sa se fi risipit, dar in cazul SIF Muntenia alte scandaluri din trecut marcheaza inca evolutia actiunilor in piata si determina prudenta investitorilor.
· scadere saptamanala -10,4%
· pret maxim/actiune 2.550 lei
pret minim/actiune 2.300 lei
nr. actiuni tranz.tt2,78 mil.r
*) prognoza 1 aprilie 2003r
r
Topul celor mai slabe evolutII (17.02 – 21.02)r
r
CompanietVariatier
SIF Munteniat-10,4%r
SNP Petromt- 7,8%r
Sicomedtt- 5,4%r
Azomurest- 4,6%r
Antibioticet- 1,2%