Companiile listate la bursă au parte de un an dificil din punctul de vedere al profitului şi veniturilor, însă evoluţia cotaţiilor rămâne pe o linie de creştere faţă de anul trecut. Evoluţia acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă să fie contrară direcţiei în care merge economia în ansamblu. Dacă în urmă cu un an preţurile titlurilor scădeau, în pofida rezultatelor foarte bune ale companiilor, în prezent cotaţiile urcă, chiar dacă cifrele de
Companiile listate la bursă au parte de un an dificil din punctul de vedere al profitului şi veniturilor, însă evoluţia cotaţiilor rămâne pe o linie de creştere faţă de anul trecut.
Evoluţia acţiunilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă să fie contrară direcţiei în care merge economia în ansamblu. Dacă în urmă cu un an preţurile titlurilor scădeau, în pofida rezultatelor foarte bune ale companiilor, în prezent cotaţiile urcă, chiar dacă cifrele de afaceri şi profiturile au început să se micşoreze. „Ultimele săptămâni au fost marcate de un şir lung de raportări financiare şi macroeconomice ce au contribuit la continuarea entuziasmului pe burse început în luna martie, părerea generală fiind că lucrurile tind să se stabilizeze”, spune Andreea Gheorghe, analist Intercapital Invest. Optimismul investitorilor locali ţine însă cont şi de evoluţia pieţelor internaţionale, iar trendul ascendent pe care s-au aflat acestea în 2009 a impulsionat şi piaţa noastră.
Veniturile şi profiturile din primul semestru ale companiilor listate pe piaţa principală a BVB au scăzut în medie cu o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatele sunt complet diferite faţă de primele şase luni ale anului 2008, când profiturile societăţilor listate consemnau o creştere de 45%, iar veniturile, o majorare de peste 50%. Dinamica este normală în condiţiile în care produsul intern brut creştea în prima jumătate a anului trecut cu 8,8%, iar anul acesta a înregistrat o scădere de 7,6%, în aceeaşi perioadă. Indicii bursieri nu au ţinut cont de cifrele economice, ci au evoluat în funcţie de aşteptările investitorilor. Anul trecut, cotaţiile s-au prăbuşit cu până la 80%, în ciuda rezultatelor pozitive, iar în 2009 s-au apreciat cu până la 45%, chiar dacă emitenţii simt criza din plin.
Profituri înjumătăţite faţă de 2008
Companiile din sectorul bunurilor de capital, din cel al bunurilor de folosinţă îndelungată, din energie, materii prime şi de bază şi din IT şi-au văzut înjumătăţit profitul din primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În privinţa veniturilor totale încasate, cele mai mari scăderi se găsesc la societăţile din sectorul de bunuri de folosinţă îndelungată, cu -32%, bunuri de larg consum, cu -26%, din energie, cu -29%, şi din materii prime şi materiale de bază, cu -45%.
Impact Contract & Developer, una dintre puţinele companii listate din sectorul imobiliar, a înregistrat un profit de 2,04 milioane lei, în scădere cu 85% faţă de primul semestru din 2008, la venituri totale de 50,2 milioane lei, cu 61% mai mici. Şi Petrom, una dintre cele mai mari companii de la BVB, a consemnat diminuări semnificative ale rezultatelor. Profitul a scăzut cu 44%, până la 932 de milioane de lei, iar veniturile s-au micşorat cu 30%, până la 9,9 miliarde de lei.
Companiile financiare au mers mai bine
Acţiunile au mers în direcţia opusă rezultatelor. Titlurile Impact au urcat cu circa 55% în acest an, iar cele ale Petrom, cu 40%. Sectorul financiar, cel mai lichid de la bursă, prin băncile prezente şi prin SIF-uri, a avut un semestru mai bun în privinţa rezultatelor. Acestea din umră au profituri în creştere, de la 15,5% în cazul SIF Muntenia, până la 238,9% în cazul SIF Oltenia. Creşterea în ansamblu a bursei a ajutat SIF-urile să îşi valorifice portofoliile mai bine decât anul trecut. Băncile, în schimb, au rezultate diferite. În timp ce Banca Carpatica a ajuns la un profit de 8,3 milioane lei, cu 145% mai mult decât anul trecut, Banca Transilvania a obţinut doar 11,07 milioane lei, cu 90% mai puţin decât în 2008. BRD – Groupe Société Générale şi-a diminuat profitul cu 17,4%, până la 425 de milioane de lei, iar Erste Bank, cu 10%, până la 2,08 miliarde lei. Cotaţiile au mers în sus, până la a se dubla pentru Erste sau unele SIF-uri. Aşteptările investitorilor pentru ultima parte a anului sunt optimiste, cu o uşoară scădere sau plafonare a rezultatelor la actualele niveluri şi de continuare a creşterii cotaţiilor la bursă.
-90% este scăderea înregistrată în primul semestru de Banca Transilvania în ceea ce priveşte profitul, una dintre cele mai mari regresii de anul acesta