Bursa a avut in 2002 cea mai spectaculoasa evolutie din toata existenta ei postdecembrista. Cresterea preturilor actiunilor a fost sustinuta si de un volum mare al tranzactiilor, ceea ce a facut ca indicii bursieri sa-si dubleze valoarea fata de inceputul anului.
Vedeta anului 2002 a fost compania SNP Petrom, ale carei titluri au inregistrat si cel mai mare volum al tranzactiilor(aproape 1.000 de miliarde lei) si cea mai mare crestere a pretului, calculat intre inchiderea din 3 ianuarie si cea din 19 decembrie. Practic, cu o crestere de 207,31%, actiunile SNP Petrom au reprezentat cea mai buna investitie pe piata de capital romaneasca in 2002. Aceasta rata de crestere a investitiei ar fi fost mult mai mare, aproximativ 282%, daca un investitor ar fi achizitionat actiuni SNP la cel mai mic pret(390 lei/actiune) si ar fi vandut la cel mai bun pret – 1.530 lei/actiune. Rezultatele financiare ale Petrom nu confirma inca interesul si increderea manifestata de investitori. Desi a dus o campanie de expansiune si de investitii fara precedent, Petrom este departe de rezultatele financiare ale companiilor multinationale. Dar posibilitatea ca principalul actionar, Ministerul Industriei si Resurselor, sa vanda pachetul majoritar de actiuni SNP in 2003 face ca aceste titluri sa fie atractive si in anul urmator.
Banca Romana pentru Dezvoltare a confirmat si in acest an statutul de cea mai sigura investitie la Bursa de Valori. Chiar daca evolutia pretului actiunilor nu a asigurat investitorilor un profit la fel de mare ca in 2001, titlurile BRD au fost apreciate ca fiind un factor de ponderare a riscurilor la constituirea unui portofoliu. Mai mult, stabilitatea pretului actiunilor BRD a fost dublata, ca si in anul precedent, de acordarea unor actiuni gratuite si de plata unor dividende substantiale.
Nici Societatile de Investitii Financiare(SIF) nu au dezamagit investitorii, Toate cele cinci SIF-uri au inregistrat o rata de crestere anuala de peste 100%. Cea mai mare rata de crestere a fost inregistrata de SIF Banat-Crisana, cu 129,32%, urmat de SIF Moldova, cu 114,28%. Cea mai slaba rata de crestere a fost inregistrata de SIF Transilvania, cu 107,14%, dar aceasta evolutie vine dupa un an (2001) in care SIF Transilvania a fost in topul celor mai mari cresteri de preturi. Atat brokerii, cat si analistii pietei de capital considera ca actiunile SIF-urilor vor stationa pe aceste pozitii pe termen scurt, pana in vara anului viiitor, dupa care vor urma directia de crestere sau scadere in functie de evolutia economiei romanesti. Chiar daca valoarea activului net/ actiune este de doua ori mai mare decat valoarea de piata a titlurilor SIF, dependenta acestor societati de investitii de un portofoliu prea vast la societati romanesti ii determina pe investitori sa fie circumspecti. In plus, dividendul prognozat de administratorii SIF-urilor pentru 2003 reprezinta procentual din valoarea actiunilor exact cat ar fi devalorizarea prognozata de Guvern si BNR. Ceea ce inseamna ca actiunile SIF-urilor se indreapta mai mult spre stabilitate si nu sunt preconizate tranzactii spectaculoase in viitorul apropiat.
Vedeta bursei din anul precedent, Alro Slatina, a avut o evolutie mai mult decat mediocra dupa privatizare. Explicatia este oarecum simpla. Marco International detine pachetul majoritar de actiuni si decide soarta companiei, in timp ce numarul actiunilor detinute public a devenit foarte mic. Tilturile Alro au inregistrat o valoare anuala a tranzactiilor de aproximativ 1,2 milioane dolari si o scadere a pretului fata de luna ianuarie cu 27%. Alte companii listate la bursa si oferite la privatizare in acest an nu au avut nici macar soarta companiei ALRO. Este vorba despre Electroputere Craiova, ale carei actiuni au crescut cu 25% fata de inceputul anului, desi negocierile pentru privatizarea cu General Electric au esuat, si de Oltchim Ramnicu Valcea. Combinatul valcean a ajuns la AVAB pentru creditele externe garantate de stat si neachitate, iar privatizarea s-a impotmolit in prima etapa, intampinand opozitia Ministerului Industriei si Resurselor.
Cea mai slaba evolutie in 2002 au inregistrat-o actiunile Sicomed, ca urmare a razboiului declansat la inceputul anului cu Ministerul Sanatatii pe seama preturilor la medicamentele compensate. Astfel, vanzarile companiei au avut de suferit, beneficiarul acestui razboi fiind compania Antibiotice Iasi, trecuta in administrarea directa a ministerului. Totusi, pe parcursul anului, actionarii Sicomed au avut posibilitatea sa vanda titlurile la un pret foarte bun, 7.000 lei/actiune, care le-ar fi asigurat un profit de 130 % fata de pretul de la inceputul anului. Pentru cei care au preferat sa pastreze actiunile, pierderea suferita in acest an a fost de 15% din valoarea plasamentului.     

Cautate: banii si petrolul
Actiunile BRD au fost cotate in 2002 ca fiind printre cele mai atractive pentru investitori. Chiar daca in ceea ce priveste cresterea pretului nu s-au atins performante deosebite, actionarii au primit titluri gratuite si au beneficiat de dividende semnificative. In plus, BRD este cotata ca investitie cu grad de risc scazut.

· Val. tranz. sapt.        878,50 mld. lei
· Pret minim/actiune        15.500 lei
· Pret maxim/actiune        33.700 lei
*) prognoza 1 ianuarie 2003
cele mai tranzactionate actiuni (03.01 – 19.12)
Companie        Valoare (mld. lei)
SNP Petrom        973,53
BRD            878,50
Banca Transilvania    657,18
SIF Oltenia        598,72
SIF Moldova        527,93
Aurul negru al bursei de valori
Actiunile SNP Petrom au fost cele mai rentabile actiuni in anul care s-a incheiat. Cu o crestere de peste 200% si o lichiditate foarte buna, actiunile SNP au fost cel mai bun plasament pe piata financiara romaneasca. Investitorii asteapta ca si compania sa confirme evolutia actiunilor la Bursa.

· Crestere anuala    207,31%
· Pret minim/actiune    390 lei
· Pret maxim/actiune    1.530 lei
· Volum tranzactii    24.288.500 act.
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai bune rezultate (03.01 – 19.12)
Companie        Crestere
SNP Petrom        207,31%
SIF Banat-Crisana    129,32%
Arctic            127,02%
SIF Moldova        114,28%
Impact            112,12%

+25%, unul dintre cele mai slabe rezultate
Producatorul de medicamente Sicomed a pierdut razboiul cu Ministerul Sanatatii privind pretul medicamentelor. Aceasta infrangere a avut efecte serioase atat in bilantul companiei, cat si in evolutia actiunilor pe piata de capital. Titlurile Sicomed au fost printre putinele care au adus pierderi investitorilor de portofoliu.

· Scadere anuala        – 15%
· Pret maxim/actiune        7.000 lei
· Pret minim/actiune        2.200 lei
*) prognoza 1 ianuarie 2003
Topul celor mai slabe rezultate (03.01 – 19.12)
Companie        Scadere/crestere
Sicomed        – 15%
Banca Transilvania    3,22%
Amoniltt25%r
Oltchimtt25%r
Electroputerett35,13%