Anunțul referitor la creșterea PIB din semestrul al doilea, de 0,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, nu a impresionat investitorii de pe piața de capital. Cotațiile Bursei de Valori București (BVB) au scăzut în ziua anunțului INS, semn că sentimentul de prudență rămâne valabil. Deloc surprinzător, în condițiile în care criza politică a scos aproape integral piața românească de pe harta investițiilor financiare, iar prognozele pentru evoluția economiei din perioada următoare s-au înrăutățit.
Câteva fonduri de investiții străine au și vândut participațiile pe care le aveau la companii autohtone, precum Palmer Capital Emerging Europe Equity Fund, fost MEI Roemenie en Bulgarije, care a vândut pachetul de 5,75% deținut la Rompetrol Well Services către fondul finlandez KJK Fund II, administrat de KJK Capital. Partea bună este că cumpărătorul a fost tot un fond străin, lucru despre care nu știm dacă s-a întâmplat în cazul ieșirii fondului Artio de la Impact, care a vândut un pachet de 8,54%, la un preț care duce la pierderi de ordinul milioanelor de euro pentru fondul american, achizițiile acestuia fiind efectuate în perioada de vârf a bursei, în anii 2006-2007.
Cash is king
Un punct de interes, dacă nu pentru prezent măcar pentru viitor, este publicarea rezultatelor financiare ale companiilor listate. Dar nici acestea nu sunt privite cu prea mult entuziasm în condițiile în care evoluția PIB a fost primită cu „răceală“ de către investitori. „Așteptările sunt mici în condițiile în care principalele ramuri economice au avut evoluții modeste, iar deprecierea monedei naționale probabil se va reflecta în costurile financiare ale companiilor cu datorii în valută“, explică Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.
Lipsa de interes față de acțiunile listate, care se traduce și prin posibilitatea mare de depreciere a cotațiilor, este vizibilă și în activele iFond Financial, fondul administrat de Intercapital Invest. Expunerea pe acțiuni a fondului, la finalul primului semestru al anului, s-a situat la limita inferioară conform prospectului, ceea ce a făcut ca 19,64% din activul total al fondului să fie plasat în depozite și în contul curent. iFond are astfel lichidități cu care poate acoperi eventualele achiziții, însă semnalul de neîncredere față de titlurile listate este asemănător ieșirilor fondurilor străine.
Valoarea activului total al iFond a ajuns la 6,953 milioane lei la finele primului semestru, în creștere cu 6,1% față de sfârșitul anului trecut, în timp ce valoarea unitară a activului net (VUAN) era de 171,76 lei, în urcare cu 6,33%. Printre cele mai importante venituri din primele șase luni au fost dividendele de la Fondul Proprietatea, Bursa de Valori București și BRD – Groupe Société Générale, în sumă totală de 0,38 milioane lei, adică 6,74% din veniturile aferente activității curente. Pariul Intercapital Invest pe aur nu a fost însă la fel de profitabil, cel puțin până în prezent. Activul total al iFond Gold a scăzut cu 35,5% față de finele anului trecut, iar VUAN s-a redus cu 47,9%, până la 104,02 lei.
Venituri și profit din vânzări
Vânzările de acțiuni au fost, în primele șase luni ale anului, modalitatea societăților financiare de a-și majora veniturile. SIF Molova (SIF2) a înregistrat venituri de 207,2 milioane lei, de aproape trei ori mai mari decât cele din primul semestru al anului trecut. SIF2 a vândut 0,1% din pachetul deținut la Fondul Proprietatea, unde mai are încă 1,598% din titlurile FP, a înstrăinat 0,97% din acțiunile BRD, unde mai are 2,31%, a cedat 0,11% din titlurile Erste Bank și 0,085% din acțiunile Transgaz. „Veniturile din tranzacționare, de 145 milioane lei, au generat un profit de 109 milioane lei“, se arată în scrisoarea adresată acționarilor de către conducerea SIF Moldova, care mai spune că veniturile au fost completate și de dividende.
SIF Oltenia (SIF5) a încheiat primul semestru cu un profit net de 54,2 milioane lei, aproape dublu față de cel din primele șase luni ale anului trecut, sumă care reprezintă peste 60% din profitul bugetat pentru tot anul. Prin vânzarea de titluri, SIF5 a obținut 50 milioane lei, însă are bugetate investiții de 60 milioane lei pentru acest an. „În a doua parte a anului, anticipăm o apreciere a cotațiilor bursiere, astfel că vom intensifica pe de o parte activitatea de dezinvestire, și pe de altă parte activitatea speculativă“, spune Tudor Ciurezu, președintele SIF Oltenia, care adaugă că în acest fel preconizează că indicatorii anuali prinși în bugetul anual vor fi realizați.
19,6 este procentajul de lichidități din portofoliul iFond Financial, care a preferat, în primul semestru al anului, să mențină la minimum deținerile de acțiuni listate
Deprecierea monedei naționale, probabil, se va reflecta în costurile financiare ale companiilor cu datorii în valută. Daniela Ropotă, analist, Intercapital Invest.