Ultima săptămână de tranzacţionare din noiembrie a stabilizat Bursa, după ce acţiunile au înregistrat corecţii importante, în special începând cu prima parte a lunii octombrie.
Primele semnale pozitive au apărut încă de acum două săptămâni, când piaţa se afla într-o zonă de supravânzare, iar termenele până când cursurile acţiunilor urmau o evoluţie ascendentă erau de ordinul zilelor. Dintre cei trei indici principali, cea mai bună evoluţie s-a înregistrat pentru BET FI, care monitorizează acţiunile Societăţilor de Investiţii Financiare. Chiar dacă în ultima săptămână a reuşit o apreciere de peste 6 procente, indicele încheie luna noiembrie cu o scădere de aproape 12%. Indicele BET a crescut săptămânal cu 1,8% şi şi-a redus scăderea din ultima lună la 10,6%. Primele 11 luni din acest an aduc câştiguri modeste investitorilor dacă avem ca referinţă cei doi indici anteriori, de 10,5%, pentru BET, şi 12,5%, pentru BET FI.
La fel ca şi în pieţele externe de acţiuni, ultima săptămână a fost foarte bună pentru acţiunile din sectorul financiar, care au fost cele mai lovite de turbulenţele din pieţele americane. Acţiunile SIF-rilor au înregistrat creşteri între 4,5% pentru SIF Muntenia şi 9% pentru SIF Moldova, iar acţiunile SSIF Broker au câştigat aproape 10 procente. Acţiunile bancare au înregistrat o evoluţie mult mai modestă însă. BRD a crescut cu 3,5%, Banca Transilvania cu 1,2%, iar Banca Carpatica a încheiat săptămâna la acelaşi nivel, de 0,405 lei. În aceeaşi perioadă, la Viena, Erste Bank a crescut cu aproximativ 8%, Raiffeisen Int. Bank cu 7%, iar Société Générale a câştigat 7% la Paris.
În sectorul petrolier, evoluţiile au fost mixte pentru cele două companii importante listate la bursă. Petrom a pierdut 2%, tranzacţiile fiind efectuate în această săptămână în apropierea nivelului suport de 0,48 lei, dat de minimul de tranzacţionare al ultimului an. Rompetrol Rafinare a încheiat săptămâna cu o creştere de 5%, determinată de evoluţia din sedinţa de vineri, când creşterea a fost de peste 6%. Ultima tranzacţie s-a efectuat la maximul săptămânal de 0,104 lei, nivel identic cu media exponentială a ultimelor 200 de şedinţe. Pentru luna decembrie, care va avea doar trei săptămâni de tranzactionare, aşteptăm o consolidare a pieţei în prima parte, urmată cel mai probabil de aprecieri, în condiţiile în care, pe pieţele externe, nu asistăm la scăderi importante.
Prima săptămână din oferta publică de vânzare a acţiunilor Transgaz a adus, după cum era de aşteptat, subscrieri reduse, în special pe tranşa subscrierilor mari. Vineri la ora 15.30, din cele 470.954 acţiuni din tranşa mică, se înregistrau subscrieri validate pentru 247.224 acţiuni, în vremea ce pe tranşa mare se înregistrau cereri pentru aproximativ 3% din cele 706.430 acţiuni oferite. Oferta se va încheia pe data de 7 decembrie, ultimele zile din săptămâna curentă aducând şi cele mai importante subscrieri, deoarece alocarea acţiunilor se va face pe metoda pro-rata.