Premierul Victor Ponta a demisionat. El a anunţat că actualul Cabinet îşi va îndeplini atribuţiile până la formarea noului guvern. "Sunt gata să fac acest gest să îmi depun mandatul şi, implicit, şi al întregului guvern, şi fac acest lucru pentru că sunt obişnuit să mă bat cu politicienii, dar nu cu oamenii. Ar fi o mare greşeală şi am avea toţi de suferit", a declarat Ponta, citat de evz.ro
Citiți și: Ce se întămplă după demisia unui prim-ministru
Citiți și BILANŢ: Ce a făcut Guvernul Ponta în 3 ani şi jumătate
"Suferinţa legitimă a oamenilor nu trebuie să degenereze în jocuri politice, jocuri de putere şi cred că agresivitatea, intoleranţa nu trebuie să ni le asumăm. Sper ca depunerea mandatului să satisfacă aşteptările oamenilor şi să revenim la normalitate", a mai spus Ponta. El a precizat că, până la formarea unui nou guvern, va asigura interimatul.
Citiți și: Şoc valutar după ce PONTA şi-a anunţat DEMISIA! Se întâmplă chiar acum
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a spus că premierul Victor Ponta a luat cea mai bună decizie. "Cred că Victor Ponta a făcut ce trebuia în cel mai sincer mod. Era necesar, după părerea mea. Trebuia să demisioneze demult, aşa simt eu. Eu cred că o dată cu modificarea legii electorale se diminuează nivelul de corupţie la nivel politic înalt. Nu vor reuşi doar instituţiile să rezolve probeleme corupţiei. O să fiu foarte sincer. Dacă aş fi preşedinte aş nominaliza un premier care ar face faţă situaţiei la zi. Nu m-as consulta foarte mult cu partidele. Aş merge pe un premier pe care mi l-aş asuma. Aş avea mai multe, dar nu vreau să le spun. Noul premier trebuie să îşi asume pomenile anunţate de Ponta, care vor intra în vigoare de la 1 decembrie. Responsabilitatea preşedintelui e să nu desemneze un premier asupra căruia să nu fie suspiciuni de corupţie. Nu putem să ne călcăm în picioare Constituţie şi legi pentru că mi-e teamă de stradă. Preşedintele Iohannis are deja un angajament legat de desemnarea lui Predoiu. Dacă îşi va menţine angajmentul, atunci Predoiu trebuie să înceapă să negocieze. Gabi Oprea nu mai poate să apară în niciun cabinet sub nicio formă. Cum va trece peste acest moment, va decide preşedintele. Eu cred că are variante, inclusiv să îşi aducă propriul guvern ", a spus Traian Băsescu la B1 TV, conform evz.ro.
Ce se întămplă după demisia unui prim-ministru
Dupa demisia unui prim-ministru trebuie parcurşi mai ipasi pana la constituirea unui nou Guvern. Astfel conform articolului 103 din Constituţie:
“Art 103 (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.”
“Art 61 (1): Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman…”
Majoritatea parlamentară poate acorda încrederea primului ministru, programului său şi doar ea poate investi Guvernul