Se plătesc câte 10.000 de lei lunar, maxim 10 luni. Este în vigoare în România și în anul 2024

bancă, bani, lei, financiar

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ministerul Educației a anunțat că va oferi burse în valoare de 2.000 de euro (aproximativ 10.000 de lei) pentru studenții care decid să își continue studiile în afara României, cu mențiunea că această ofertă nu se aplică în toate domeniile.

Ministerul Educației acordă burse de 2.000 de euro lunar pentru studiul în afara țării

Ministerul Educației a decis să ofere burse de 2.000 de euro pentru studenții care urmează să studieze în străinătate, stabilind în același timp lista domeniilor de studii pentru care este disponibil sprijinul financiar.

Începând din 2023, conform unei noi legislații, Ministerul Educației a decis să ofere burse lunare pentru studenții români de la universități din străinătate, garantând o sumă minimă de 1.000 de euro lunar și suport pentru cheltuielile de transport.

În conformitate cu Hotărârea 118/2023, Ministerul Educației, prin intermediul Agenției de Credite și Burse de Studii, acordă anual burse în străinătate pentru stagii de masterat și doctorat universitar, precum și pentru stagii postdoctorale și de cercetare.

„Ministerul Educației, prin Agenția de credite și burse de studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”, se arată în Hotărârea 118/2023.

Accesul la bursele oferite de Ministerul Educației pentru studenții români în străinătate este condiționat de participarea la un concurs național organizat de Agenția de Credite și Burse de Studii.

Aceste burse sunt destinate exclusiv studenților din anumite domenii considerate prioritare pentru țară.

Bursele de 2.000 de euro sunt acordate pentru 2 – 10 luni. Care sunt domeniile acceptate?

Burse pentru studenţii români care merg în străinătate / SURSA FOTO: Dreamstime

Conform ordinului ME 4.804/2024, Ministerul Educației acordă burse pentru stagii de studii în străinătate cu o durată cuprinsă între 2 și 10 luni.

Studenții români care urmează studii în afara țării pot primi burse în funcție de țara în care se află:

  • 1.200 de euro lunar pentru Bulgaria, India, Serbia, Slovacia, Slovenia sau Ungaria,
  • 1.500 de euro pentru Croația, Estonia, Grecia, Italia, Portugalia, Africa de Sud, Egipt sau Noua Zeelandă,
  • 2.000 de euro lunar pentru Canada, Coreea de Sud, Elveția, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Suedia sau Statele Unite ale Americii.

Ministerul Educației prioritizează domenii precum administrarea afacerilor, agronomia, arhitectura, asistența socială, biochimia, contabilitatea, dreptul, economia, farmacia, finanțele, fizica, geografia, ingineria, medicina, sociologia și zootehnia, în ceea ce privește acordarea acestor burse.

Conform Hotărârii de Guvern 118/2023, bursierii care participă la stagiile prevăzute au câteva beneficii.

„Bursierii care efectuează stagiile prevăzute beneficiază de:
a) o bursă lunară destinată plății unor taxe școlare și, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite;
b) transport dus-întors, cu avionul, cu trenul sau cu autocarul, din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar;
c) plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului”, se arată în HG 118/2023.

În conformitate cu Hotărârea 118/2023, suma burselor este stabilită anual în funcție de țara în care se desfășoară stagiu, prin decizia ministrului educației, și nu poate fi mai mică de 1.000 de euro lunar. Bursa lunară se acordă pentru perioada efectivă a stagiului în străinătate, condiționată de prezența fizică a beneficiarului.