O alta posibilitate (destul de hazoasa) este cea de a face schimb de casa, pe timpul vacantei, cu o alta familie de pe glob. Internetul ofera informatii generoase privind modalitatile de a schimba, la un cost minim, peisajul autohton.
In ciuda multitudinii de site-uri doldora de informatii, gasirea unei burse de studiu pe Internet nu este deloc un lucru usor. Trebuie stiut, de la inceput ca cele mai multe burse oferite pe Internet (de obicei gasite pe site-urile universitatilor straine) sunt acordate de respectivele institutii de invatamant propriilor studenti. Asadar, cam greu pentru un roman sa beneficieze de asa ceva. De exemplu, Academic Scholarship Resources ofera un sistem foarte avantajos de gasire a unei burse, dar numai pentru studentii deja inscrisi la universitati din SUA. Utilizatorul completeaza un formular cu datele personale, computerul il proceseaza si returneaza o lista cu bursele ce pot fi obtinute, in functie de profilul ales. Acest proces costa 49 USD, dar Academic Scholarship Resources returneaza, in cazul unui insucces total (nici o bursa acceptata), 100 USD cash. Ceva te face sa crezi ori ca sistemul functioneaza bec, ori ca e vorba de o mare cacealma.
Cand cineva aude de burse de studiu sau campusuri universitare, e tentat sa vada totul in roz sau, mai bine zis, isi imagineaza ca ar exista o zona unde macar informatiile sunt gratuite. Din pacate, bazele de date cu burse, de pe Internet, sunt acum o afacere prospera. Aproape nimic nu se mai da pe gratis, la modul „eu iti dau informatia, tu iei bursa”.
De aceea, e un pic mai greu de gasit un site serios si necomercial ce ofera acest gen de servicii.
Totusi, la o privire mai atenta, exista cateva site-uri ce pot usura considerabil munca depusa pentru gasirea unei burse. Unul dintre ele ar fi chiar motorul de cautare Yahoo! (https://dir.yahoo.com/Education/Financial_Aid/Scholarship_Programs/), care are aproape toate resursele existente organizate intr-un mod foarte eficient. De mentionat aici este faptul ca nu trebuie folosit doar Yahoo-ul din SUA, ci si site-urile internationale ale acestuia (din tarile europene si asiatice), ele continand informatii locale detaliate despre bursele de studiu.
Peste o mie de burse sunt disponibile pe Internet
Site-ul care a functionat cel mai bine si a oferit servicii profesionale in cautarea unei burse a fost https://www.iefa.org (International Education Financial Aid – IEFA). Aici se poate cauta, intr-o baza de date destul de mare, orice bursa, putandu-se selecta domeniul (economie, stiinte politice, stomatologie etc.). Daca toate campurile de introducere a datelor se lasa goale si se face cautarea, motorul va returna toate bursele existente in acel moment pe site. Este recomandat a se proceda astfel, pentru a avea o privire de ansamblu asupra tuturor posibilitatilor. La o astfel de cautare s-au returnat 863 de rezultate (burse de studiu). Fiecare bursa este prezentata in detaliu, incluzandu-se persoana sau institutia de contact (in foarte multe cazuri, cu adrese de e-mail, facand comunicarea mult mai usoara si mai ieftina).
Cel mai important lucru la IEFA este interactivitatea pe care o ofera site-ul, prin buletinul de mesaje (un forum sau o lista de discutii pe web). Studentii din lumea intreaga au posibilitatea sa comunice intre ei si sa se ajute reciproc prin intermediul acestui serviciu on-line.
Alt site ce ofera o baza de date cu burse este FastWeb (https://www. fastweb.com). Este un site comercial (plin de reclame), dar informatia prezentata este gratuita. Inainte de a incepe cautarea trebuie creat un profil special, care necesita completarea multor formulare cu date personale.
Pentru o lista mai bogata privind oportunitatile existente pe Internet in privinta burselor este recomandat a se vizita si FinAid (https://www/finaid.org). Tot in aceeasi categorie intra si FastAid (https://www.fastap.org), care, spre deosebire de FastWeb, a redus numarul formularelor impuse spre completare la unul singur, scurt si la obiect.
Daca nu se reuseste plecarea cu o bursa, atunci raman celelalte posibilitati. Cu ajutorul Internetului, a fost facilitata comunicarea dintre oameni. Dar daca impartim reteaua, de ce sa nu impartim si casele? Pe cat poate parea de hazliu, exista o larga comunitate de oameni (stransa tot prin Internet) gata sa-si schimbe casa (pe perioada vacantei) cu altcineva din lume. Evident, solutia este fiabila, cu costuri minime. Iar numarul persoanelor ce doresc un astfel de schimb creste mereu. O familie din Arizona poate pleca pentru o luna in vacanta in Belgia, facand schimb de casa cu respectivii belgieni. Cu alte cuvinte, o afacere mai mult decat profitabila pentru ambele parti. Exista, bineinteles, si riscuri, dar care pot fi usor evitate. Un site ce se ocupa cu acest gen de servicii este Independent Living (https://www.independentliving.org). Pe site se pot consulta toate ofertele existente la acel moment si se poate adauga oferta proprie. Formularul de inscriere este simplu si trebuie sa contina o minima descriere a familiei ce doreste schimbul de casa si o prezentare a imobilului. Este neaparat necesara o adresa de e-mail, contactele stabilindu-se numai prin Internet. Pentru a se realiza cu adevarat un astfel de schimb, mai trebuie completat un contract si revizuita asigurarea casei, dar Independent Living nu se ocupa cu asa ceva. Oricum, nu exista restrictii pentru anunturi, asa ca toti pornesc cu aceeasi sansa.
Un program interesant si destinat tinerilor este Youth For Understanding (https://www.youthforunderstanding.org). Creat la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, de catre fundatia internationala cu acelasi nume, YFU ofera nu schimburi de case, ci de studenti, din SUA catre intreaga lume si invers. Prezenta in foarte multe tari, fundatia YFU ofera conditii deosebit de avantajoase pentru vizitele reciproce ale studentilor, precum si burse de studiu.
Ca dovada, peste 3.000 de studenti din 50 de tari viziteaza SUA in fiecare an datorita initiativei YFU. Din pacate insa, aceasta fundatie nu desfasoara activitati pe teritoriul tarii noastre, programele fiind astfel inaccesibile romanilor. Totusi, merita incercat un contact prin e-mail cu reprezentantii YFU din SUA si, poate, vom fi inclusi pe lista tarilor care beneficiaza de acest sistem foarte avantajos de vizitare a unei tari straine.
    
Radu Lazar