Dupa mai mult de zece ani in care investitorii au cautat piata americana in detrimentul bursei din Tokyo, anul trecut investitorii pe piata americana au fost mult mai reticenti. Media zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate in New York Stock Exchange(NYSE) a fost cu 9,45 % mai mica decat cea inregistrata in anul 2000. Totusi, numarul de companii listate pe bursele americane a continuat sa creasca. La sfarsitul anului 2002, la bursa din New York erau listate 2.800 de companii, din care 465 de companii straine, in timp ce pe piata Nasdaq s-au tranzactionat actiunile emise de peste 4.000 de companii. Capitalizarea bursei new-yorkeze era, in decembrie 2002, de 9.060 miliarde USD, iar cea a pietei Nasdaq de 2.900 miliarde USD. La bursa din New York, ponderea companiilor straine in capitalizarea globala este de 24,95%.
Oferta variata de actiuni si alte produse financiare derivate face dificila orice decizie de investitie pe piata americana. Matei Paun, analist la HTI Securities, recomanda maxima prudenta pentru orice roman ce s-ar avanta sa devina investitor pe piata americana. „Pentru un portofoliu cu grad de risc mediu, cel putin 40% ar trebui sa fie plasamente in bonduri si doar 10-20% sa fie plasamente in actiuni ale unor companii de talie mica, dar cu potential mare de crestere. Restul de 40-50% ar putea fi plasat in titluri ale unor fonduri de investitii sau in blue chipsuri”, sustine Matei Paun.
Analistii americani recomanda pentru plasamentele facute de cei cu mai putina experienta pe piata Statelor Unite plasamentele in fonduri de investitii sau in actiuni ale unor companii din domeniul energetic.
Oferta extrem de variata de pe piata de capital americana a impus necesitatea existentei mai multor indici care sa masoare evolutia pietei bursiere. Pentru NYSE, sunt cinci indici oficiali ai pietei. La acestia se adauga indicii Dow Jones, tot in numar de cinci, dar structurati pe companii din anumite domenii economice. Casele de consultanta au lansat si ele indici proprii de urmarire a evolutiilor pe pietele bursiere americane, cei mai importanti fiind cei lansati de Standard&Poors: S&P 100, S&P 500. Pentru anul trecut, evolutia burselor americane a fost oglindita clar de evolutia acestor indici. La inceputul anului 2002, NYSE compozit avea o valoare de 6.124,92 puncte, iar la sfarsitul anului valoarea indicelui era de 5.165,30 puncte. Indicele S&P 500 a scazut si el pe parcursul anului trecut de la 1.132,74 puncte la 912,60 puncte. Recesiunea economica a lovit insa cel mai mult in companiile de dimensiune medie listate la Nasdaq, indicele acestei piete coborand de la 2.036,20 puncte, in ianuarie 2002, la 1.423,75 puncte in ianuarie 2003.

Oferta americana pentru investitori
· actiuni emise de 147 banci din toata lumea
· actiuni emise de cele mai mari companii multinationale: Coca-Cola, General Motors, Microsoft etc.
· bonduri
· titluri a peste 250 de fonduri de investitii, care realizeaza plasamente pe toate pietele financiare din lume
· actiuni emise de peste 1.500 de companii de talie mica si mijlocie, care cauta finantare pentru dezvoltare si care ar putea inregistra cresteri spectaculoase, dar in aceeasi masura pot inregistra esecuri pe piata
· obligatiuni, optiuni si alte produse derivate.

General electric

Recesiunea a determinat scaderea vanzarilor pentru compania General Electric, iar rezultatele au avut un impact negativ asupra actiunilor, care valoreaza cu 52% mai putin decat in ianuarie 2002.

Boeing

Producatorul de avioane Boeing asteapta anul 2004 pentru redresarea financiara. Actionarii rabdatori asteapta si ei ca pretul titlurilor Boeing sa revina la valori de peste 50 de dolari.

Motorola

Desi a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in 2002, Motorola nu a avut un an favorabil, valoarea actiunilor in ianuarie 2003 fiind de doua ori mai mica decat in luna mai 2002.

CIFRE esentiale

· capitalizare (decembrie 2002)    9.060 miliarde dolari
· valoare tranzactii zilnice        40,1 miliarde dolari
· societati cotate:             2.800
· indici ai pietei    
    – NYSE compozit: urmareste evolutia tuturor actiunilor listate la bursa;    
    – NYSE US 100: urmareste evolutia celor mai mari 100 de companii americane, in functie de capitalizare;
    – Dow Jones Industrial Average (DJIA): urmareste evolutia a 30 de companii, lideri de piata;
    – Dow Jones Utilities (DJU): urmareste evolutia celor mai mari 15 companii din domeniul utilitatilor publice;
    – S&P Global 100: urmareste evolutia celor mai importante 100 de companii din intreaga lume;    
    – S&P500: urmareste evolutia celor mai importante 500 de companii listate la bursa americana. Este indicele dupa care multi administratori de fonduri de investitii se ghideaza la stabilirea portofoliilor.
· Comisioane de tranzactionare
(exemple)
Comisioane aplicate la profitul obtinut: pe www.mrstock.com      5,25% la profit sub 10.000 USD; 3,5% la profit peste 1.000.000 USD
Comisioane care se aplica in functie de volumele de tranzactionare (pe site-ul www. instinet.com):
    – Pentru un volum cuprins intre
0 si 1 milion de actiuni:
1 cent/actiune
    – Pentru un volum cuprins intre
1 si 5 milioane de actiuni:
0,5 centi/actiune
    – Pentru un volum de peste 5 milioane actiuni:
maximum 0,5 centi/ actiune    
Comisioane aplicate in functie de tipurile de ordin emise si volumele de tranzactionare (pe site-ul www.etrade.com)
    – Pentru ordinele la piata:
14,99 USD
    – Ordine cu limita de pret (mai putin de 5.000 de actiuni):    
19,99 USD
    – Ordine cu limita de pret (mai mult de 5.000 de actiuni):    comisionul normal + 0,01 USD pentru fiecare actiune tranzactionata
– Optiuni: 20 USD plus 1,75 USD pe contract.