Acțiunile asiatice au debutat miercuri în scădere, continuând mișcarea înregistrată de piața americană de acțiuni, iar euro s-a prăbușit aproape de minimul ultimelor 12 luni, după ce Rezerva Federală a eșuat în a face noi pași pentru stimularea creșterii economice și compensarea efectelor de răcire din partea crizei nerezolvate a datoriilor suverane din Europa, transmite Reuters.
Deși debutaseră pe creștere, indicii principali de pe Wall Street au închis ieri cu scăderi de 0,5-0,9%, după ce Fed a menționat observarea unor îmbunătățiri în economia americană, dar a adăugat că turbulențele piețelor generate de criza din Europa implică un risc crescut pentru economia americană. Acțiunile europene sunt așteptate să continue în aceeași linie cu piețele asiatice, cu licitația de bonduri ale Italiei la orizont, pentru care costuri sunt împinse la extrem de investitori. Cu toate acestea, contractele futures pe indicii americani semnalau ușoare creșteri.
“Investitorii continuă să evite riscul, uitându-se la posibile retrogradări ale ratingurilor suverane din Europa”, a spus pentru Reuters un analist al SMBC Nikko Securities din Tokyo. Indicele nipon Nikkei 225 și indicele MSCI pentru Asia Pacific cu excepția Japoniei au scăzut cu 0,4%. De asemenea, analiștii estimau că principalii indici europeni – ai burselor din Londra, Frankfurt și Paris – vor deschide în cădere cu 0,5-0,6%. Moneda europeană debuta miercuri cu o nouă cădere de proporții în fața dolarului, de peste 1%, până la nivelul de 1,303 dolari, ceea ce reprezintă cel mai mic nivel din ianuarie 2011 încoace.
“Nimeni nu știe exact cât de rău ar putea fi anul viitor și, prin urmare, cu această incertitudine, investitorii caută să vadă unde găsesc siguranță”, spune un specialist pe piața de capital din Hong Kong.et de programul uriaș de cumpărare de bonduri de către Fed, a câștigat teren în fața euro.