Cum se calculeaza impozitul pe veniturile din salariu pentru luptatorii in Revolutie?
Camelia Bercea, Brasov

Impozitul pe veniturile din salarii pentru luptatorii in Revolutie se calculeaza in acelasi mod ca si in cazul tuturor celorlalti contribuabili. Nu scutirea de impozit este instrumentul potrivit in cazul in care un stat doreste sa ofere unui grup de cetateni unele facilitati deosebite. Este de datoria unui stat democrat sa imparta sarcina fiscala in mod egal asupra tuturor cetatenilor, si anume, in functie de puterea economica a fiecaruia.
Meritele deosebite fata de tara trebuie onorate pe alte cai.

Sotia, care nu are nici o forma de venit si pe care, impreuna cu copilul i-am declarat la serviciu ca fiind in intretinerea mea, beneficiaza de prevederile art. 12, alin. 3, lit. a din Ordonanta nr. 73/1999?
Gunea Mihail Valentin, Constanta

Da, in cazul in care sotia si copilul sunt intretinuti de dvs. si nu au venituri proprii, veti obtine pentru intretinerea dansilor deduceri personale suplimentare de 0,6 inmultit cu deducerea personala de baza pentru sotie, respectiv, de 0,35 inmultit cu deducerea personala de baza pentru copil.

Sunt studenta in anul III si obtin constant fie bursa de studiu, fie bursa de merit. In plus sunt si salariata. Bursa mea trebuie declarata ca venit sau este exceptata de la impozitare?
Mihaela Berneaga, Iasi

Bursa dvs. de studiu si bursa de merit sunt, conform art. 5 din Ordonantei nr. 73/1999, venituri neimpozabile. Deci nu este nevoie sa le declarati.
Daca nu mai aveti alte venituri in afara de un salariu, nu va trebui sa depuneti nici un fel de declaratie de venit, deoarece regularizarea impozitului anual pe venitul din acel salariu se va efectua automat de catre angajator.
Am vandut o casa cu 500 milioane lei si am pus banii la banca, pe un an, cu dobanda de 69%. Trebuie sa primesc, dupa un an, de la banca 500 mil. x 0,6 = 300 mil. lei. Conform OG nr. 73/1999, dobanzile se impoziteaza cu 1%. Deci, la sfarsitul anului banca imi va retine 300 mil. x 0,01 = 3 mil. lei.
Cat declar ca venit suplimentar la fisc? 300 mil. lei sau 297 mil. lei?
In OG nr. 73/1999 se prevede, la determinarea impozitului lunar pe venituri, ca pentru o suma mai mare de 5 milioane lei impozitul sa fie 1.326.670 lei + 40% pentru ceea ce depaseste 5 mil. lei. Cu cat mai raman din dobanda (300 mil. lei sau 297 mil. lei), conform grilei de mai sus?
Nistor Petru, Suceava

Veniturile din dobanzi se impoziteaza final, cu retinere la sursa. Dupa cum ati precizat si dvs., banca va va retine impozitul datorat si il va vira la bugetul statului. Dvs. nu aveti de depus nici un fel de declaratie in ceea ce priveste aceste venituri din dobanzi.
Cu retinerea si virarea impozitului datorat la bugetul statului de catre banca in calitate de platitoare de venit, procedura de impunere este incheiata.

Tatal meu a fost ofiter activ in cadrul MApN pana la data de 17 dec. 1999, data la care, prin hotararea unui for ierarhic superior, a fost trecut in rezerva, beneficiind de salarii compensatorii. Va rog ca pe baza informatiilor de natura juridica de care dispuneti, sa ma ajutati sa aflu daca salariile compensatorii sunt impozabile si daca da, carui sistem de impozitare se supun?
Grecu Florina

Va rugam sa ne dati un sfat de specialitate in urmatoarea problema: o firma straina a obtinut profit la sfarsitul anului 1999 si vrea sa constituie fond de participare la profit. Pentru salariati, sumele ce vor fi primite in aprilie 2000 ca participare la beneficiu (dupa aprobarea bilantului contabil) reprezinta venit. Acest venit fiind aferent anului fiscal 1999 (platit in 2000) se impoziteaza conform OG nr. 73/1999?
Marius Voiculet

Referitor la intrebarea privind aplicarea legislatiei anterioare, valabila pana la 31.12.1999, respectiv a Ordonantei nr. 73/1999, problema se solutioneaza dupa urmatoarea regula: veniturile unei persoane fizice sunt supuse legislatiei valabile pana in decembrie 1999, in cazul in care ele au fost deduse la platitorul de venit pana la 31 decembrie 1999. In consecinta, chiar daca contribuabilul a obtinut venitul in ianuarie 2000, in cazul in care platitorul de venit a dedus suma respectiva ca cheltuiala in decembrie 1999, pentru impozitarea venitului contribuabilului ca persoana fizica se aplica legislatia valabila pana la 31 decembrie 1999. In cazul in care cheltuiala respectiva s-a dedus de catre platitorul de venit dupa data de 01.01.2000, venitul obtinut de catre contribuabil, persoana fizica, se va impozita conform Ordonantei nr. 73/1999.

1. Care este salariul net al unui angajat cu carte de munca, incepand cu luna ianuarie 2000, pentru un venit de 450.000 lei?
2. La un salariu de 700.000 lei pentru functia de baza, deducerea de baza fiind mai mica de 800.000 lei, cheltuielile profesionale au aceeasi valoare, de 120.000 lei?
Gelu Petrea, Galati

1. Castigul net se calculeaza dupa cum urmeaza:
Din venitul brut se scad contributiile la asigurarile sociale.
Venit brut    450.000 lei
Contributia pentru pensia
suplimentara (5%)    22.500 lei
Contributie la fondul
pentru plata ajutorului
de somaj (1%)    4.500 lei
CASS (7%)    31.500 lei
Rezultat:    391.500 lei
Din suma ramasa
se scade cota de cheltuieli
profesionale    120.000 lei.
Rezultat:    271.500 lei

Din aceasta suma se scade deducerea personala de baza. In cazul in care suma este mai mica decat deducerea personala de baza, deducerea personala de baza se scade pana la nivelul venitului ramas dupa scaderea contributiilor la asigurarile sociale si a cheltuielilor profesionale.
In cazul de fata, din suma de 271.500 lei se pot scadea 271.500 lei din cei 800.000 lei cat reprezinta deducerea personala de baza, ramanand un venit impozabil de 0 lei.
In consecinta, angajatul obtine in fiecare luna un salariu de 391.500 lei, neavand de platit impozit pe aceasta suma, deoarece venitul sau impozabil este zero. Bineinteles, in cazul in care angajatul mai are si alte venituri care se supun globalizarii, ele se cumuleaza in vederea determinarii venitului anual impozabil.
2. Cota de cheltuieli profesionale este independenta de suma venitului brut. Cheltuielile profesionale nu sunt o cheltuiala care trebuie virata sau retinuta – deci nu este vorba de banii pe care ii datoreaza contribuabilul sau pe care ii obtine din partea statului.
Suma de 120.000 lei care se deduce din venitul brut cu titlul de „cheltuieli profesionale” reprezinta o cheltuiala deductibila care poate fi asemanata cu cheltuielile deductibile in cazul activitatilor independente.
Ca si comerciantul care poate sa scada din venitul sau brut cheltuieli deductibile pana la un anumit nivel, salariatului i se acorda aceasta deducere denumita „cheltulieli profesionale”. Cheltuielile profesionale au fost stabilite ca suma fixa si se acorda fiecarui salariat la functia de baza, indiferent daca acesta a avut de suportat cheltuieli sau nu. Salariul net lunar obtinut de contribuabilul care are un salariu brut de 700.000 lei se calculeaza dupa regulile descrise mai sus si este de 609.000 lei.

n Diurna se impoziteaza? (Deplasarea se face in interesul serviciului.)
Ileana Kis, Oradea

Diurna este, conform art. 5 lit. j), un venit neimpozabil.

Am un salariu brut de 2,8 milioane lei, sotia are pensie 1,1 milioane lei si soacra, aflata in intretinerea mea, are pensie de urmas de 300.000 lei.
Am depus actele doveditoare pentru calculul impozitului pe venitul global si mi s-a spus ca nu pot beneficia de nici o reducere, din cauza cheltuielilor cu soacra mea.
Nicolae Octavian, Bucuresti

Deducerea personala suplimentara se acorda unui contribuabil numai pentru acei membri de familie considerati persoane aflate in intretinerea sa, deci sunt copii minori sau nu au venituri proprii care depasesc deducerea personala suplimentara.r
Deoarece sotia are un venit propriu de 1,1 mil lei, dansa nu este considerata persoana aflata in intretinerea sotului. r
In consecinta, sotul nu obtine pentru sotia sa o deducere personala suplimentara. r
Soacra contribuabilului are la randul ei un venit propriu de 300.000 lei. Acest venit propriu depaseste deducerea personala suplimentara in valoare de 160.000 lei, de care ar beneficia contribuabilul pentru intretinerea soacrei. r
In consecinta, soacra nu se considera persoana intretinuta de catre contribuabil.r
Ajutoarele acordate cadrelor militare la trecerea in rezerva in conformitate cu art. 31 din Legea nr. 138/20.07.1999 sunt impozitate, avand in vedere ca trecerea in rezerva s-a facut la 31.12.1999?r
Florin Eftimescu, Iasir
r
Ajutoarele acordate cadrelor militare la trecerea in rezerva sunt, conform art. 6 lit. f), venituri scutite de impozit.r
r
Dupa parerea mea, impozitul la datele din decizia anexata ar trebui sa fie zero. Organul fiscal imi pretinde insa un impozit trimestrial de 345.114 lei. Este corect?r
Gheorghe Nitu, Sibiur
r
Decizia de impunere pe care ne-ati trimis-o, datand din 2 februarie 2000, este corecta si corespunde legislatiei in vigoare. Venitul impozabil si platile anticipate cu titlu de impozit au fost calculate in mod corect.r
In cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, la calculul platilor anticipate cu titlu de impozit nu se tine cont de deducerile personale de baza si de eventuale deduceri personale suplimentare. In cadrul calculului venitului anual global impozabil al contribuabilului si al impozitului anual pe venitul global, deducerile personale vor fi scazute din suma veniturilor nete supuse globalizarii.r
Daca nu aveti alte venituri supuse globalizarii, intr-adevar, impozitul anual pe venitul global va fi zero. In consecinta, impozitul platit urmeaza sa fie restituit.r
r
Care sunt conditiile si actele necesare doveditoare pentru ca un contribuabil sa poata beneficia de deduceri pentru o persoana aflata in intretinere? Contribuabilul are numai venit din salariu. Exemplu: pentru o verisoara somera, pe care contribuabilul o intretine, trimitandu-i lunar 500.000 lei, ce acte sunt necesare, cui trebuie prezentate si cand? Care este suma de bani minima primita de persoana aflata in intretinere, pentru ca un contribuabil sa poata beneficia de deducere?r
Gabi Popovici, Bucurestir
r
In cazul in care verisoara are un venit propriu care depaseste 160.000 lei, eventual un ajutor de somaj, ea nu poate fi considerata persoana aflata in intretinere.r
Pentru ca un contribuabil sa beneficieze de o deducere personala suplimentara pentru o persoana aflata in intretinerea sa, el este obligat sa prezinte angajatorului sau, respectiv, organului fiscal, documente care sa ateste gradul de rudenie cu persoana respectiva. r
Faptul ca persoana respectiva nu are venituri proprii se poate atesta prin declaratie pe raspundere proprie. Documentele nu trebuie autentificate.tr