Acțiunile de peste Ocean au deschis cu deprecieri pronunțate miercuri, după ce costul de împrumut pentru Italia a atins un nivel de alarmă, de peste 7%, fiind considerat un prag psihologic prin prisma faptului că toate Irlanda, Portugalia și Grecia au apelat la ajutor financiar de la FMI-UE după ce costul lor de împrumut a sărit de 7%.
Indicele Dow Jones pentru sectorul industrial a pierdut ieri aproape 400 de puncte, mai exact 3,2% (389 puncte), până la 11.781 puncte, iar S&P 500 s-a prăbușit cu 3,67%, până la 1.229 puncte, cel mai afectat domeniu fiind cel financiar-bancar.
Spre exemplu, pierderile suferite de acțiunile marilor bănci americane s-au accentuat treptat până spre finalul sesiunii, la 7-9%, sub presiunea unor valuri masive de vânzări.
Morgan Stanley s-a prăbușit cu peste 9%, în vreme ce Goldman Sachs și Citigroup s-au scufundat cu 8,2%.Bank of New Mellon Corp. s-a depreciate cu 7,4%, iar JP Morgan a suferit o cădere de 7%. Bank of America pare să fi fost cea mai puțin afectată, pierzând 5,7%.
În această dimineață, bursele asiatice urmau tendința puternic descendentă instalată pe Wall Street, indicele nipon Nikkei 225 căzând cu circa 3%, cel al bursei din Hong Kong (Hang Seng) alunecând cu 5%, iar cel al bursei sud-coreene pierzând peste 3,1%.
“Italia este potențial prea mare pentru a putea fi salvată, dar asta e problema. S-a intrat într-o spirală și întrebarea care se pune e cum vor repara această problemă?”, a declarat pentru Associated Press un analist al Schaeffer’s Investment Research.
Între timp, în Grecia, discuțiile pentru împărțirea puterii au ca scop evitarea ca falimentul să se transforme într-un haos.
Economia Italiei e de șase ori mai mare decât cea a Greciei, ceea ce face din ea centrul problemelor datoriilor suverane din zona euro. Investitorii americani sunt îngrijorați de consecințele crizei din Europa, care ar putea conduce la o înghețare a finanțărilor (similar cu situația din 2008), la o dezintegrare a zonei euro sau la o recesiune dură care ar putea răni SUA.
“Piețele adoră soluțiile rapide și este evident că nu primesc niciuna”, a spus Mark Lehman, director pe piețele de capital la JP Morgan.