Problemele grave pe cel puțin două fronturi ale crizei datoriilor suverane din Europa, în special cu privire la Italia, au însângerat acțiunile de pe Wall Street în ședința de miercuri, care au marcat cele mai mari pierderi de la tensiunile din vară. De asemenea, temerile că Italia se îndreaptă spre prăpastie s-au răsfrânt și asupra burselor asiatice în sesiunea de joi.
Acțiunile de peste Ocean au deschis cu deprecieri pronunțate miercuri, după ce costul de împrumut pentru Italia a atins un nivel de alarmă, de peste 7%, fiind considerat un prag psihologic prin prisma faptului că toate Irlanda, Portugalia și Grecia au apelat la ajutor financiar de la FMI-UE după ce costul lor de împrumut a sărit de 7%.
Indicele Dow Jones pentru sectorul industrial a pierdut ieri aproape 400 de puncte, mai exact 3,2% (389 puncte), până la 11.781 puncte, iar S&P 500 s-a prăbușit cu 3,67%, până la 1.229 puncte, cel mai afectat domeniu fiind cel financiar-bancar.
Spre exemplu, pierderile suferite de acțiunile marilor bănci americane s-au accentuat treptat până spre finalul sesiunii, la 7-9%, sub presiunea unor valuri masive de vânzări.
Morgan Stanley s-a prăbușit cu peste 9%, în vreme ce Goldman Sachs și Citigroup s-au scufundat cu 8,2%.Bank of New Mellon Corp. s-a depreciate cu 7,4%, iar JP Morgan a suferit o cădere de 7%. Bank of America pare să fi fost cea mai puțin afectată, pierzând 5,7%.
În această dimineață, bursele asiatice urmau tendința puternic descendentă instalată pe Wall Street, indicele nipon Nikkei 225 căzând cu circa 3%, cel al bursei din Hong Kong (Hang Seng) alunecând cu 5%, iar cel al bursei sud-coreene pierzând peste 3,1%.
“Italia este potențial prea mare pentru a putea fi salvată, dar asta e problema. S-a intrat într-o spirală și întrebarea care se pune e cum vor repara această problemă?”, a declarat pentru Associated Press un analist al Schaeffer’s Investment Research.
Între timp, în Grecia, discuțiile pentru împărțirea puterii au ca scop evitarea ca falimentul să se transforme într-un haos.
Economia Italiei e de șase ori mai mare decât cea a Greciei, ceea ce face din ea centrul problemelor datoriilor suverane din zona euro. Investitorii americani sunt îngrijorați de consecințele crizei din Europa, care ar putea conduce la o înghețare a finanțărilor (similar cu situația din 2008), la o dezintegrare a zonei euro sau la o recesiune dură care ar putea răni SUA.
“Piețele adoră soluțiile rapide și este evident că nu primesc niciuna”, a spus Mark Lehman, director pe piețele de capital la JP Morgan.