Bursele din Asia s-au prăbuşit, luni, din cauza lui Donald Trump

Bursele din Asia s-au prăbuşit luni, pieţele fiind panicate de taxele vamale impuse de președintele SUA, Donald Trump, şi de represaliile Chinei. Acţiunile asiatice au plonjat pe toată linia.

Contractele futures pe piaţa bursieră din SUA s-au tranzacţionat în scădere puternică, investitorii temându-se că tarifele vamale ale SUA ar putea duce la creşterea preţurilor, scăderea cererii şi, eventual, la o recesiune globală.

Bursa din Tokyo, Japonia, a încheiat ziua în scădere cu 7,82%. Bursa din Seul, Coreea de Sud, a încheiat ziua în scădere cu 5,6%.

Bursa din Sydney, Australia, a încheiat şedinţa de luni cu o pierdere de 4,23%. Indicele emblematic australian S&P/ASX 200 a atins 7.343,30 puncte, cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2023 până acum.

SUA își vor deteriora grav reputaţia faţă de restul lumii

Miliardarul american Bill Ackman, un manager de fonduri care a sprijinit candidatura lui Donald Trump la alegerile prezidențiale, a cerut ca taxele vamale să fie suspendate pentru a evita „un război nuclear economic”. Potrivit spuselor sale, liderul american are posibilitatea de a solicita o pauză de 90 de zile.

Acesta a avertizat că, dacă SUA vor lansa „un război nuclear economic” asupra fiecărei țări din lume, își vor deteriora grav reputația față de restul lumii și le vor lua decenii pentru a se reabilita.

„Țara îl susține în totalitate pe președinte în ceea ce privește stabilirea unui sistem global de tarife care a dezavantajat țara. Dar, afacerile sunt un joc al încrederii, iar încrederea depinde de încredere. Președintele Donald Trump a ridicat problema tarifelor la cea mai importantă problemă geopolitică din lume și a obținut atenția tuturor. Până acum, totul este bine.

Și da, alte națiuni au profitat de SUA protejându-și industriile naționale în detrimentul a milioane de locuri de muncă și de creștere economică în țara noastră. Dar, prin impunerea de tarife masive și disproporționate atât prietenilor noștri, cât și dușmanilor noștri, lansând astfel un război economic global împotriva întregii lumi deodată, suntem pe cale să distrugem încrederea în țara noastră ca partener comercial, ca loc în care să facem afaceri și ca piață în care să investim capital.

Președintele are ocazia să solicite o pauză de 90 de zile, să negocieze și să rezolve acordurile tarifare asimetrice nedrepte și să inducă trilioane de dolari de noi investiții în țara noastră.

Dacă, pe de altă parte, la 9 aprilie lansăm un război nuclear economic împotriva tuturor țărilor din lume, investițiile întreprinderilor se vor opri, consumatorii își vor închide portofelele și cărțile de buzunar și ne vom deteriora grav reputația față de restul lumii, reabilitare care va dura ani și poate chiar decenii.

Ce director general și ce consiliu de administrație se vor simți confortabil să își asume angajamente mari,
angajamente economice pe termen lung în țara noastră în mijlocul unei crize economice”, a scris miliardarul american pe X (Twitter).

Ce urmărește Administrația Trump?

Până acum, investitorii şi liderii politici s-au străduit să-şi dea seama dacă taxele vamale ale SUA fac parte dintr-un nou regim permanent sau reprezintă o tactică de negociere a lui Donald Trump pentru a obţine concesii din partea altor ţări.

Duminică, principalii consilieri economici ai președintelui SUA au încercat să prezinte taxele respective drept o repoziţionare inteligentă a SUA în ordinea comercială globală. Spre exemplu, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a zis că mai mult de 50 de ţări au început negocierile cu SUA de la anunţul de miercurea trecută. Secretarul pentru Comerţ al SUA, Howard Lutnick, a anunțat că taxele vamale vor rămâne în vigoare „pentru zile şi săptămâni”.