Bursele din Asia, urmând celei de la New York, au atins maximul anului

Bursele din Asia au urcat miercuri la maximele anului 2009, după evoluţia peste aşteptări a unor indicatori macroeconomici în Statele Unite, care a susţinut activele riscante pe pieţele internaţionale, în timp ce dolarul american s-a depreciat la un nou minim al ultimelor 12 luni, transmite Reuters, citat de Mediafax. Bursele de mărfuri au beneficiat de asemenea de valul de optimism. Aurul s-a apreciat la maximul ultimelor 18 luni, depăşind 1.016 dolari pe uncie, iar preţul petrolu

Bursele din Asia au urcat miercuri la maximele anului 2009, după evoluţia peste aşteptări a unor indicatori macroeconomici în Statele Unite, care a susţinut activele riscante pe pieţele internaţionale, în timp ce dolarul american s-a depreciat la un nou minim al ultimelor 12 luni, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Bursele de mărfuri au beneficiat de asemenea de valul de optimism. Aurul s-a apreciat la maximul ultimelor 18 luni, depăşind 1.016 dolari pe uncie, iar preţul petrolului a urcat pentru scurt timp peste nivelul de 71 de dolari pe baril.

Marii exportatori avansează cel mai mult

Majoritatea indicilor burselor de valori din Asia au crescut miercuri cu peste 1%, cele mai puternice avansuri fiind înregistrate în ţările cu statut de mari exportatori, după date favorabile privind evoluţia industriei prelucrătoare şi a sectorului retail din Statele Unite.

Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a finalizat şedinţa de miercuri în urcare cu 0,5%, iar indicele pieţelor de capital din regiunea Asia-Pacific excluzând Japonia, calculat de MSCI, a crescut cu 2,1%, la maximul acestui an.

Indicele KOSPI al bursei de la Seul a avansat totodată cu 1,8%, finalizând ziua la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni, iar indicele S&P/ASX 200 al bursei australiene a avansat cu 2,4%, la maximul ultimelor 11 luni.

Optimismul din pieţe a determinat investitorii să ignore scăderea de 1% a bursei de la Shanghai, singura mare piaţă din Asia care nu a crescut miercuri

Bursa de la New York a închis pe verde

Bursa de la New York a închis marţi în urcare, la maximele acestui an, după ce autorităţile americane au anunţat evoluţii peste aşteptări ale vânzărilor din sectorul retail şi datelor privind industria prelucrătoare, care au sprijinit cotaţiile mărfurilor şi acţiunile din industria materiilor prime.

Indicele Dow Jones Industrial a urcat cu 0,59%, iar Standard & Poor’s 500 (S&P 500) a avansat cu 0,31%, în timp ce Nasdaq Composite s-a apreciat cu 0,52%.

S&P 500 a finalizat ziua la nivelul de 1.052,63 de puncte, depăşind pragul de 1.050 de puncte pentru prima dată de la începutul lunii octombrie a anului trecut.

Sectorul retail măreşte încrederea investitorilor

Creşterea sectorului retail în luna august a consolidat încrederea investitorilor în relansarea cererii economice din Statele Unite, iar creşterea indicelui preţurilor la producător a anunţat un consum mai ridicat de materii prime.

În consecinţă, cotaţiile metalelor s-au apreciat, determinând creşterea acţiunilor producătorului de aluminiu Alcoa cu 8,1% şi a grupurilor siderurgice AK Steel şi US Steel cu 5,7%, respectiv 4,8%.

Indicele Reuters-Jefferies CRB al preţurilor mărfurilor a urcat cu 2,2%, iar indicele S&P al sectorului materiilor prime a câştigat 2,3%.

Recesiunea se apropie de final

Bursa a fost susţinută şi de comentariile preşedintelui Federal Reserve, Ben Bernanke, care a declarat, în cadrul unui discurs susţinut cu ocazia aniversării de un an de la falimentul Lehman Brothers, că recesiunea se află aproape de final.

Deşi datele prezentate de autorităţi au anunţat creşterea vânzărilor retail, rezultatele trimestriale dezamăgitoare anunţate de Best Guy şi Kroger au determinat deprecierea acţiunilor acestor compani cu 5,2%, respectiv 7,5%.

Titlurile conglomeratului industrial General Electric au urcat marţi cu 4,2%, după ce institutul Bernstein Research a modificat în sens pozitiv ţinta de preţ pentru acţiunile grupului. Acţiunile GE s-au apreciat cu circa 140% de la minimul acestui an.

SURSA: Mediafax