Capitalizarea piețelor bursiere din întreaga lume valorează acum mai mult decât dublu faţă de acum 13 ani. Și o mare parte din această creștere vine de la așa-numitele piețele emergente din Asia, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Valoarea totală a piețelor bursiere din lume a crescut cu 133% din anul 2003 până acum. Prețurile de vînzare a acţiunilor curente, multiplicat de numărul acțiunilor în circulație – capitalizarea bursieră – pentru întreaga lume se ridică la 65,6 trilioane de dolari, faţă de 28,1 trilioane acum 13 ani. SUA reprezintă – în termeni absoluți – o mare parte din această creștere, deși piețele din SUA au crescut cu (doar) 87 la sută.
Alte pieţe dezvoltate, cum ar fi Regatul Unit, Franța, Canada și Japonia şi-au văzut pieţele financiare creascând în aceeaşi perioadă, deși mult mai puțin decât lumea privită ca un întreg.
Marea Britanie, pe poziţia a cincea în ce priveşte capitalizarea brusieră, a crescut cu doar 36 de procente din 2003. Franța, pe poziţia a 7-a a crescut cu 46%. Creșterea economică lentă, „scleroza” UE, uniunea monetară și necazurile fără sfârşit ale monedei au schilodit piețele europene.
Adevărata poveste aici este China și, într-o mai mică măsură, India.
China a venit de nicăieri direct pe poziţia a doua în clasamentul mondial, fiind cea de-a doua cea mai mare economie din lume. De la o capitalizare bursieră totală în valoare de 418 miliarde de dolari în 2003 – cu 200 de miliarde de dolari mai puţin decât capitalizarea totală a companiei Apple – acesta a crescut cu un incredibil 1.479 la sută, la 6,6 trilioane de dolari.
În doar 13 ani, China a depăşit fiecare țară din Europa și de asemenea Japonia în clasamentul capitalizării bursiere. Astăzi, piețele financiare din China valorează mai mult decât cele din Franța, Germania și Elveția la un loc.
India are de aseemenea o creştere foarte rapida. Nu e încă în aceeași ligă ca și China în ceea ce privește dimensiunea pieței, dar câștigă faţă de restul lumii. Din 2003, capitalizarea bursieră din India a crescut cu 639 la sută – mai mult decât orice altă țară din top 10 … cu excepția Chinei.