Bursele europene au închis vineri în creştere

Bursele europene, în creștere. Indicele pan-european Stoxx 600 a închis sesiunea de vineri în creștere cu 0,68%, majoritatea sectoarelor și principalelor burse înregistrând evoluții pozitive.

Sectorul minier a condus câștigurile, cu o creștere de 2%, după ce Bloomberg a raportat că Glencore a purtat discuții cu Rio Tinto pentru a analiza posibilitatea unei fuziuni de mari proporții în industrie.

În schimb, acțiunile Novo Nordisk au fost printre cele care au influențat negativ indicele, scăzând cu 4,3%.

FTSE 100, indicele britanic cu o expunere semnificativă pe sectorul minier, a înregistrat o creștere de 1,35%.

Această creștere a avut loc pe fondul unor date economice mai slabe din Regatul Unit. Oficiul Național de Statistică (ONS) a raportat o scădere de 0,3% a vânzărilor cu amănuntul în decembrie, în condițiile în care economiștii intervievați de Reuters prognozau o creștere de 0,4%.

Inflația a scăzut mai mult decât era estimat, ajungând la 2,5%

Mai devreme în săptămână, datele privind creșterea economică din noiembrie au fost sub așteptări, iar inflația a scăzut mai mult decât era estimat, ajungând la 2,5%.

Aceste date au determinat traderii să își ajusteze prognozele pentru o posibilă reducere a ratelor de dobândă din partea Băncii Angliei, estimând o tăiere de peste 70 de puncte de bază, comparativ cu aproximativ 65 de puncte de bază cu o zi înainte.

Această perspectivă a pus presiune pe lira sterlină, care a scăzut cu 0,3% față de dolarul american, dar a contribuit la scăderea costurilor de împrumut din Regatul Unit, care au fost mai scăzute vineri, după ce săptămâna trecută atinseseră maximele ultimului deceniu.

Analiștii de la Deutsche Bank au observat joi că inflația din SUA – care săptămâna aceasta a fost și ea mai mică decât se aștepta – are un impact semnificativ asupra activelor din Regatul Unit, chiar mai mare decât inflația internă.

În mod special, FTSE 100 este cunoscut pentru ponderea ridicată a companiilor internaționale care depind de câștigurile externe, în timp ce cererea internă slabă afectează mai mult FTSE 250, care a crescut doar cu 0,25% vineri.

Indicele german DAX a crescut cu 1,2%, iar CAC 40 al bursei din Franța a avansat cu 0,98%. Indicele italian FTSE MIB a crescut cu 1,25%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, cu 0,64%.