Bursele europene au încheiat sesiunea de vineri în scădere
Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în scădere cu 0,78%, cu toate bursele majore și aproape toate sectoarele pe minus. Pe parcursul săptămânii, indicele a înregistrat un declin de 1,9%.
Statele Unite au intrat într-o nouă perioadă de incertitudine politică, după ce un proiect de lege privind cheltuielile, susținut de Donald Trump, a fost respins joi seară. Acesta ar fi prevenit închiderea parțială a activităților guvernului. Zeci de parlamentari republicani au votat împotriva unei finanțări guvernamentale pe trei luni și a suspendării plafonului datoriei SUA pentru doi ani, determinând începerea unei închideri parțiale a guvernului vineri seara.
Donald Trump a lansat o amenințare comercială la adresa UE, sugerând pe rețelele sociale introducerea de noi tarife dacă blocul comunitar nu va crește achizițiile de petrol și gaze din SUA.
Acțiunile americane au deschis în scădere vineri, dar au recuperat teren după publicarea unor date mai bune decât așteptările privind inflația.
În China, rata dobânzilor cheie a fost menținută conform așteptărilor, în contextul promisiunii autorităților de la Beijing de a intensifica măsurile de relaxare a politicilor economice.
În Rusia, banca centrală a surprins lăsând dobânda de referință neschimbată la 21%, invocând o îmbunătățire a constrângerilor monetare, care permite gestionarea inflației ridicate.
Pe piețele europene, indicele german DAX a scăzut cu 0,43%, CAC 40 din Paris cu 0,27%, iar FTSE 100 din Londra a pierdut 0,26%. Indicele italian FTSE MIB a înregistrat un declin de 0,06%, în timp ce IBEX 35 din Madrid a crescut cu 0,24%.
Banca centrală a Rusiei a lăsat dobânda cheie neschimbată la 21%
”Condiţiile monetare s-au înăsprit mai mult decât era prevăzut la decizia privind dobânda cheie din octombrie”, a spus banca, remarcând factori ”autonomi” de politica sa monetară.
”Având în vedere creşterea notabilă a ratelor dobânzilor pentru debitori şi răcirea activităţii de creditare, înăsprirea condiţiilor monetare creează premisele necesare pentru reluarea proceselor de dezinflaţie şi revenirea inflaţiei la ţintă, în ciuda creşterii actuale ridicate a preţurilor şi a cererii interne ridicate.” a adăugat banca.
Piețele anticipau că banca centrală a Rusiei va majora vineri ratele dobânzilor cu încă 200 de puncte de bază, după o creștere similară în octombrie, ca parte a eforturilor de a ține sub control inflația provocată de costurile militare ale invaziei Ucrainei și de sancțiunile occidentale asupra exporturilor cheie.
Totuși, banca a anunțat că va analiza oportunitatea unei creșteri a dobânzii cheie în cadrul următoarei ședințe, programată pentru februarie.
Instituția prognozează o scădere a inflației anuale la 4% până în 2026, menținând această țintă pe termen lung. În prezent, inflația este de peste două ori mai mare, ajungând la 9,5% la 16 decembrie, potrivit datelor publicate vineri. Presiunile inflaționiste sunt resimțite în special în gospodării și afaceri.
În noiembrie, indicele prețurilor de consum a crescut la 8,9% anual, comparativ cu 8,5% în octombrie. Această creștere a fost în mare parte determinată de majorarea prețurilor la alimente, inclusiv la lapte și produse lactate, care au înregistrat scumpiri semnificative în acest an.