Bursele europene, cel mai amplu declin din ultimele cinci săptămâni

Bursele europene, cel mai amplu declin din ultimele cinci săptămâni. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 1,55%, toate sectoarele înregistrând pierderi. Bursele majore din regiune, precum DAX din Germania (-1,35%), CAC 40 din Franța (-1,22%) și FTSE 100 din Regatul Unit (-1,14%), au avut și ele scăderi. Indicele italian FTSE MIB a pierdut 1,78%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid a scăzut cu 1,53%.

Banca Angliei a decis să mențină neschimbată rata dobânzii de referință, la 4,75%, în contextul în care inflația din Regatul Unit a atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni în noiembrie. Această măsură a fost în concordanță cu așteptările pieței, notează CNBC.

În Suedia, Riksbank a redus rata dobânzii cheie cu 25 de puncte de bază, în timp ce banca centrală a Norvegiei a menținut dobânda de referință neschimbată, dar a indicat posibilitatea unor reduceri începând din martie 2025.

investitii, bursa, cresteri, scaderi
SURSA FOTO: Dreamstime

Impactul măsurii

Fed a redus dobânda de împrumut overnight cu 25 de puncte de bază, la un interval țintă de 4,25%-4,5%, însă a semnalat doar două reduceri de dobânzi pentru anul 2025, față de patru reduceri prevăzute anterior. Președintele Fed, Jerome Powell, a menționat că acest proces de reducere va fi unul gradual.

Aceste declarații au generat un val de vânzări pe Wall Street miercuri, afectând încrederea pe piață.

Piețele din Asia-Pacific și valutele regionale au înregistrat și ele scăderi peste noapte. Totuși, piețele americane au revenit pe un trend ascendent joi, indicele Dow Jones Industrial Average crescând cu 0,9%.

Aceste fluctuații reflectă incertitudinea investitorilor cu privire la perspectivele economice și la politica monetară globală.

Fed a redus rata dobânzii de referință

Amintim că Fed a redus rata dobânzii de referință. În cadrul celei mai recente declarații de politică monetară, Comitetul Federal pentru Piețe Deschise a subliniat că activitatea economică continuă să se extindă într-un ritm solid, rata șomajului rămânând scăzută, iar inflația rămânând relativ ridicată.

Comitetul a precizat că va analiza cu atenție datele economice și riscurile emergente înainte de a lua decizii privind eventuale ajustări, sugerând că ar putea întrerupe seria reducerilor de dobândă la următoarea reuniune programată pentru 28-29 ianuarie, conform Reuters.

Conform celor mai recente proiecții ale oficialilor Federal Reserve, sunt prevăzute doar două reduceri ale dobânzii, fiecare de un sfert de punct procentual, până la sfârșitul anului 2025. Aceasta reprezintă o reducere totală de doar jumătate de punct procentual față de prognoza din luna septembrie. Noile estimări arată o inflație de 2,5% pentru primul an al administrației Trump, care va rămâne peste ținta de 2% până în 2027. Mai multe puteți citi aici.