Pierderi masive în Europa: bursele, în declin abrupt
Bursele europene, pe minus. Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu până la 6% în timpul sesiunii de luni, dar a reușit să recupereze parțial spre final, închizând ziua cu o pierdere de 4,54%. Situația a fost la fel de gravă în principalele piețe europene: CAC 40 (Franța) a coborât cu 4,8%, DAX (Germania) cu 4,26%, iar FTSE 100 (Marea Britanie) a pierdut 4,4%.
Scăderea vine după o săptămână extrem de volatilă, în care Stoxx 600 a înregistrat un declin de 8,4% — cel mai sever din ultimii cinci ani. Singura scădere mai accentuată a fost înregistrată în martie 2020, la debutul pandemiei de COVID-19, transmite CNBC.
Tarifele lui Trump, cauza principală a panicii
Criza a fost declanșată de decizia lui Donald Trump de a introduce un nou set de tarife comerciale „reciproce”, ce vizează parteneri importanți ai Statelor Unite. Lista completă a fost publicată săptămâna trecută, iar amploarea măsurilor a luat prin surprindere piețele internaționale.
Duminică, Trump a declarat că este dispus să crească cu încă 50% nivelul tarifelor aplicate Chinei, dacă Beijingul nu renunță la măsurile de retorsiune. China a reacționat cu un tarif de 34% pe produsele americane, în timp ce Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune contramăsuri, dacă negocierile cu Washingtonul eșuează.
Piața a cunoscut un episod brusc de revenire în timpul după-amiezii, după ce în presă și pe rețelele sociale a apărut un zvon privind o posibilă „pauză de 90 de zile” în aplicarea tarifelor. Reacția investitorilor a fost imediată, însă scurtă, deoarece informația a fost ulterior infirmată de Casa Albă.
Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a declarat pentru CNBC că este vorba de „fake news”, readucând incertitudinea și presiunea în piețe chiar înainte de închiderea burselor europene.

Efecte globale: Asia și SUA înregistrează scăderi
Piața americană, deja afectată la finalul săptămânii trecute, a continuat să scadă luni. Așa-numitul grup „Magnificent Seven” — companiile gigant din tech — a pierdut peste 1.000 de miliarde de dolari într-o singură zi.
În Asia, tendința descendentă a continuat. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pe bursele din China, Vietnam, Cambodgia și Sri Lanka, țări vizate direct de noile tarife americane. Vietnamul, spre exemplu, este afectat de taxe de până la 46%, iar Cambodgia de 49%.
În fața haosului bursier, președintele Donald Trump rămâne ferm pe poziție. Duminică, el le-a spus reporterilor că nu își dorește scăderea burselor, dar că „uneori trebuie să iei un medicament ca să repari ceva”.
Această abordare alimentată de protecționism radical pare să redefinească regulile comerțului global, într-un moment în care piețele sunt mai fragile ca niciodată.