Principalele burse europene au închis în urcare şedinţa de tranzacţionare de miercuri, susţinute de sectorul bancar, dar şi de avansul acţiunilor companiilor din domeniul energetic, ca urmare a creşterii cotaţiei ţiţeiului.

Indicele FTSE 100 al pieţei de capital britanice a crescut cu 0,73%, DAX al pieţei germane cu 0,96%, iar indicele francez CAC 40 cu 0,56%.

FTSEurofirst 300, indice care reuneşte cele mai importante companii europene, a închis miercuri în creştere cu 1,1%.

„A fost o zi bună, însă nu sunt sigur dacă există o justificare reală. Nu există o informaţie reală care să fi determinat o schimbare, ştim cu toţii că băncile americane vor să-şi plătească datoriile la stat. Cred că piaţa creşte înaintea recuperării economice. Nu sunt sigur dacă (avansul – n.r.) este sustenabil”, a declarat Peter Dixon, economist la Commerzbank.

Cotaţia băncilor a înrgistrat cel mai mare avans, respectiv HSBC, Banco Santander, UBS, Credit Suisse şi BNP Paribas cu 1-4,8%.

Trezoreria SUA a anunţat, marţi, că a aprobat returnarea ajutoarelor de stat, însumând 68 de miliarde de dolari, de către zece bănci americane.

În sectorul energetic titlurile BP, Royal Dutch Shell, Premier Oil şi Total au urcat cu 0,4-3,2%, după ce preţul ţiţeiului a depăşit 71 de dolari pe baril, maximul ultimelor şapte luni.