Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în scădere cu aproape 1%, urmând evoluţiei negative a burselor din SUA.

Indicele FTSEurofirst 300, al acţiunilor principalelor companii cotate la bursele europene, a coborât vineri cu 0,9% şi cu 1,1% de la începutul săptămânii.

În SUA, cea mai mare economie din lume, investitorii au fost descurajaţi de rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters şi Universitatea Michigan, care arată că încrederea consumatorilor a scăzut la începutul lunii august.

„Evoluţia de azi (vineri – n.r.) subliniază că avansul burselor din ultima perioadă va rămâne în curând fără energie şi nimeni nu vrea să fie expus”, a declarat analistul ETX Capital Manoj Ladwa.

Acţiunile băncilor HSBC, Credit Suisse, Standard Chartered, Credit Agricole şi Deutsche Bank au pierdut între 0,8% şi 3,1%. Titlurile Volkswagen au coborât cu aproape 16%, după ce grupul german a anunţat că a ajuns la un acord de preluare a 42% din divizia de automobile sport a holdingului Porsche.

SURSA: Mediafax