Situația se complică în cazul burselor europene. Vineri, acţiunile europene au închis pe roşu, după ce liderii UE nu au reuşit să adopte măsurile necesare împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.
Indicele pan-european STOXX 600 a înregistrat la debutul şedinţei bursiere de vineri un declin de aproximativ 2%, apoi a închis în scădere cu 3,3%, după anunţul privind testul lui Johnson. În precedentele trei zile, indicele a crescut semnificativ şi a înregistrat cea mai bună săptămână din 2011, transmite Reuters, citată de agerpres.
În ceea ce privește indicele principal FTSE 100 al Bursei de la Londra, acesta şi-a extins pierderile în urma anunţului de la Downing Street (reşedinţa premierului britanic) şi a închis în scădere cu 5,3%.
„Poate că anunţul privind testul lui Johnson a contribuit la declinul pieţei bursiere, deşi asta s-ar fi întâmplat oricum. Problema este că redresarea în urma crizei va fi într-un ritm mai lent decât se estimează. Şi va fi şi mai încetinită din cauza ratei ridicate a şomajului şi a cheltuielilor extrem de reduse alocate investiţiilor”, a apreciat Andrea Cicione, de la TS Lombard, în Londra.
Cele mai slabe performanțe
Cele mai slabe performanţe pe pieţele bursiere au fost înregistrate de producătorii auto europeni, care au înregistrat un declin de aproximativ 5,8%.
De asemenea, titlurile Volkswagen au scăzut cu 7,3% după ce directorul general Herbert Diess a avertizat că firma ar putea anunţa concedieri dacă epidemia nu va fi ţinută sub supraveghere, deoarece compania cheltuieşte aproximativ două miliarde de euro pe săptămână.
Totodată, și cţiunile companiilor de turism şi de petrecere a timpului liber au scăzut cu 5,8%, iar titlurile băncilor cu 5,4%, după ce Federaţia Bancară Europeană (EBF) a apreciat că creditorii europeni ar trebui să nu plătească dividende pentru anul 2019 în ideea de a-şi conserva capitalul şi a putea continua să acorde credite companiilor şi gospodăriilor afectate de pandemie.