La scurt timp de la deschidere, Bursa de la Frankfurt înregistra o cădere de 3,37%, cea de la Paris o scădere de 1,89% iar cea de la Londra o scădere de 1,71%. La rândul său, bursa de la Madrid a înregistrat o scădere de 2% iar cea de la Milano o cădere de 3%. Ulterior tendinţa de scădere s-a accentuat pe toate pieţele bursiere, în special la Paris unde indicele principal înregistra o scădere de 3,28%.

Acţiunile băncilor europene au fost primele care au înregistrat căderi semnificative, în special la Paris (unde titlurile principalelor bănci franceze înregistrau marţi dimineaţa scăderi de 10 până la 12%, în special Paribas şi Société Générale) dar şi la Frankfurt, unde s-au înregistrat scăderi de până la 9% în cazul Commerzbank.

Incertitudinile de pe piaţă au fost accentuate după ce Grecia a anunţat că va organiza un referendum şi un vot de încredere în Parlament cu privire la ştergerea unei părţi din datoria publică, decisă săptămâna trecută la Bruxelles. În plus, incertitudinile investitorilor au fost sporite şi de anunţul privind plasarea sub protecţia legii falimentului a firmei americane de brokeraj MF Global, care a devenit prma victimă a crizei datoriilor europene.