Principalele acţiuni europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere şi au marcat a patra săptămână consecutivă de pierderi, în urma îngrijorării investitorilor privind profiturile companiilor şi ritmul refacerii economiei mondiale.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a închis şedinţa în coborâre cu 1,1%, la 814,43 puncte, cel mai redus nivel din ultimele zece săptămâni.

Pe ansamblul săptămânii, declinul a fost de 3,3%, dar indicele este totuşi în creştere cu peste 26% de la un minim istoric atins la începutul lunii martie.

Pe alte pieţe, FTSE100, indice care include acţiunile celor mai mari companii listate la Londra, a scăzut cu 0,76%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,16%, iar CAC40 a coborât cu 1,41%.

Companiile farmaceutice au înregistrat printre cele mai mari pierderi, astfel încât GlaxoSmithKline, Novartis, AstraZeneca, Roche şi Sanofi-Aventis au coborât cu 0,7%-2,5%, investitorii fiind îngrijoraţi în legătură cu intensificarea concurenţei şi problemele legate de lansarea pe piaţă a unor noi medicamente.

Piaţa a fost influenţată negativ şi de informaţiile privind scăderea încrederii americanilor în economia SUA, la cel mai redus nivel după luna martie.