Principalele burse europene au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri indecis, după ce avansul cotaţiilor din sectorul bancar a compensat declinul preţurilor titlurilor din alte domenii.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a coborât cu 0,32%, DAX al pieţei de capital de la Frankfurt a scăzut cu 0,02%, iar indicele francez CAC 40 a crescut cu 0,4%.

FTSEurofirst 300, indice care reuneşte cele mai importante companii europene, a urcat cu 0,5%, după ce pe parcursul zilei a înregistrat un avans maxim de 1%. Indicele a scăzut cu 3,1% săptămâna aceasta, însă se află cu 30% peste nivelul minim atins la 9 martie.

Creşterea încrederii consumatorilor din SUA la cel mai ridicat nivel de la prăbuşirea Lehman Brothers în septembrie şi reducerea ritmului declinului producţiei industriale americane în luna aprilie au sprijinit încrederea investitorilor în măsurile luate de autorităţi pentru combaterea recesiunii.

Analiştii sunt, însă, sceptici privind momentul recuperării economice şi amploarea acesteia.

„Am avut o perioadă bună de creşteri. Apetitul pentru risc a reapărut, dar nu cred că vom primi informaţii economice pozitive pentru încă cel puţin şase-nouă luni”, a declarat Philip Lawlor, analist la compania japoneză de brokeraj Nomura.

Titlurile Barclays au urcat cu 5,8%, Fortis cu 12%, iar Intesa Sanpaolo cu 7,4%.

În sectorul telecom, acţiunile Vodafone au coborât cu 2,3%.