Principalele burse europene au încheiat tranzacţiile de joi în stagnare, în condiţiile în care efectul creşterii consemnate de acţiunile companiilor din sectorul farmaceutic şi petrolier a fost anulat de scăderea titlurilor din minerit, iar BCE a menţinut dobânda cheie la 1%.

Indicele FTSEurofirst 300, care include acţiunile celor mai mari companii europene, a stagnat, după ce a fluctuat între creştere şi scădere pe parcursul tranzacţiilor. Pe alte pieţe, FTSE100, al principalelor companii listate la Londra, a avansat cu 0,08%, DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 0,2%, iar CAC40 al bursei din Paris a crescut cu 0,07%.

Acţiunile companiilor petroliere au urcat după ce cotaţia ţiţeiului a crescut cu 3%, la 68 dolari pe baril, astfel încât BP, StatoilHydro şi Total au avansat cu 1%-2,8%.

În sectorul minier, acţiunile Rio Tinto au scăzut cu 6,6%, în urma zvonurilor că grupul ar putea obţine 15 miliarde de dolari printr-o emisiune de drepturi, pentru a evita o investiţie de 19,5 miliarde dolari din partea companiei metalurgice chineze de stat Chinalco.

Titlurile Lonmin, Anglo American, BHP Billiton şi Xstrata au coborât cu 1,9%-6,6%.