Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,62% la debutul şedinţei de luni, într-o piaţă în care investitorii au urmat tendinţa descendentă prezentă pe majoritatea burselor externe şi au plasat mai multe ordine de vânzare.
Marile burse europene au deschis şedinţa de luni în scădere cu până la 1,1%, urmând tendinţa celor mai multe pieţe din Asia, care au coborât cu cel mult 2,3%, în timp ce bursa din China a crescut cu 1,24%.
În contextul corecţiilor de pe pieţele mature, primele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost operate la preţuri în medie cu 1,91% mai reduse decât ultimele cotaţii de vineri.
SIF-urile în scădere
Tendinţa a fost urmată şi de titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), care au dus indicele BET-FI cu 2,55% sub nivelul de la închiderea şedinţei anterioare.
Ordinele de vânzare au dus în jos şi preţurile acţiunilor companiilor din sectorul, unde indicele BET-NG a scăzut cu 2,1%.
În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se plasa la ora 10:15 cu 1,97% sub nivelul de la închiderea şedinţei de vineri.
Corecţia pieţei a venit pe un rulaj de 1,6 milioane lei (380.000 de euro), valoare cu 45% mai redusă comparativ cu lichiditatea de la începutul sesiunii precedente, de 1,1 milioane lei (272.000 de euro).
Flamingo Internaţional, singurele acţiuni în creştere
Titlurile Flamingo International (FLA) erau singurele acţiuni în creştere, cotaţia avansând cu 3,33%, la 0,031 lei, însă pe un rulaj redus, de 25.000 de lei.
În acelaşi timp, acţiunile SIF Oltenia (SIF5) se plasau pe prima poziţie în topul lichidităţii, cu operaţiuni de 738.000 de lei, şi susţineau astfel 46% din rulajul pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste titluri a fost efectuat la 1,18 lei, preţ cu 2,48% mai redus comparativ cu ultima cotaţie de vineri.
Bursele europene deschid pe roşu
Bursele europene au deschis săptămâna în scădere, cu evoluţii negative în sectorul bancar şi industria materiilor prime, după şase şedinţe consecutive de apreciere care au propulsat indicii la maximele ultimelor 11 luni, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Indicele pan-european de referinţă FTSEurofirst 300 a coborât, până la ora 7:12 GMT, cu 1,1%, după ce a închis vineri la cel mai ridicat nivel din luna octombrie a anului trecut.
Cotaţiile barilului scad datorită dolarului
Acţiunile companiilor petroliere au fost afectate de scăderea cotaţiilor barilului, trase în jos de aprecierea dolarului pe pieţele internaţionale.
BP, Royal Dutch Shell, Total, StatoilHydro şi BG Group au coborât cu 0,3-1,9%.
Totodată, acţiunile din sectorul minier au coborât odată cu preţurile metalelor, afectate tot de creşterea monedei americane.
Sectorul bancar scade cel mai mult
Cele mai puternice scăderi au fost înregistrate însă în sectorul bancar.
Titlurile KBC, BBVA, BNP Paribas, Barclays, Societe Generale şi Swedbank au coborât cu 1,4-2,6%.
Acţiunile Deutsche Telekom s-au depreciat cu 2,1% pe bursa de la Frankfurt după apariţia unor informaţii în presă conform cărora grupul german ar putea lansa o ofertă pentru preluarea companiei americane Sprint Nextel.
Totodată, titlurile producătorului german de materiale de construcţii Heidelberg Cement au căzut cu 7%, după ce grupul a anunţat detaliile unei majorări de capital.
SURSA: Mediafax