Coborârea euro la minime ale ultimilor 12 ani favorizează creşterea acţiunilor denominate în moneda unică europeană. Indicele german DAX a depăşit pragul de 12.000 de puncte, un nou maxim post-criză.
Moneda unică europeană a atins un nou minim al ultimilor 12 ani în această dimineaţă, iar acţiunile europene denominate au avansat, în consecinţe, către noi maxime, transmite Reuters. În mod particular, indicele german DAX, privit de investitori ca un reper pentru evoluţia Burselor europene, a urcat peste pragul de 12.000 de puncte pentru prima oară în ultimii şapte ani.
Prin contagiune, indicele CAC40 de la Paris avansa înainte la orele prânzului cu aproape un procent, în timp ce indicele compozit FTSEurofirst 300 care măsoară un coş mixt de acţiuni europene câştiga încă de dimineaţa 0,3%. Un alt indice care înglobează primele 50 de acţiuni din zona euro se află, de asemenea, la cea mai ridicată valoare a ultimilor şapte ani.
Chiar dacă, la un calcul în dolari, acţiunile şi indicii europeni nu se află la valori superioare celor din ultimele luni, avansul nominal doboară noi maxime post-criză. Perechea valutară euro/dolar a coborât sub reperul de 1,05 dolari pentru un euro, iar un raport al analiştilor valutari ai UniCredit menţionează că tendinţa puternică pe termen scurt de slăbire a monedei unice europene lasă loc puţinor reveniri cel puţin pentru următoarele două zile.
Euro s-a mai aflat la actualele niveluri în raport cu dolarul SUA abia în ianuarie 2003. Un raport al băncii americane de investiţiii Goldman Sachs oferă o proiecţie pentru un nivel de 0,80 dolari pentru un euro la finele anului 2017.
Obligaţiunile se mişcă în tandem
Creşterea este nediscriminată pe mai multe categorii de active financiare europene. Titlurile de stat germane cu scadenţa la zece ani, benchmark pentru întreaga piaţă a obligaţiunilor guvernamentale europene, se află pe un maxim istoric, fiind purtătoare ale unui randament de numai 0,265%. Şi dobânzile pentru instrumentele germane cu scadenţe existinse au scăzut, o mişcare imprimată şi pe emisiunile trezoreriilor din Spania, Italia şi Portugalia ale căror, iarăşi, se regăsesc pe minime istorice.
„Actuala dinamică este incredibilă, logică şi se poate extinde… până la noi schimbări, dar sunt puţine semnale în acest sens în momentul de faţă”, comentează Mark Schofield, strateg pe dobânzi la grupul bancar Citi.