Piața de capital din China se află încă la început. Economia Chinei mai are mult de crescut până va ajunge la performanțele statelor dezvoltate cu care se luptă (SUA, Germania, Japonia), la fel ca și bursa de valori. Însă viteza cu care crește piața de capital depășește cu mult așteptările. Interesant este că bursa chineză se bazează mai mult pe investitorii interni, nu pe cei străini.
Anul trecut, valoarea fondurilor generate de cele 183 de companii chineze listate pe piețele publice de capital s-a ridicat la 50,4 miliarde dolari, adică 45% din volumul ofertelor publice inițiale (IPO) la nivel global, conform unui studiu efectuat de Evalueserve, companie multinațională de cercetare și analiză. În ultimii cinci ani, 38% din companiile chineze listate au ales piețe de capital străine, în special Hong Kong, SUA și Singapore, alegerea fiind făcută pentru prestigiul și recunoașterea pe care piețele dezvoltate le oferă. Însă tendința este pe cale să se modifice, din ce în ce mai multe companii preferând bursele din Shenzen și Shanghai.
Dificultățile cu care se confruntă economiile dezvoltate au dus la scăderea semnificativă a capitalului de investiții. Și din acest motiv apetența companiilor din China pentru listări internaționale a scăzut drastic, doar 46,8% mai sunt tentate de o astfel de listare, conform studiului Evalueserve, care a implicat 150 de companii din China. De asemenea, listările internaționale sunt mult mai dificile decât cele interne și din cauza raportărilor financiare diferite și a costurilor.
Studiul arată că aproape trei sferturi dintre firmele chineze menționează reformele prin care trec piețele internaționale, motiv care explică preferința pentru bursele locale, chiar dacă aceasta înseamnă o perioadă mai mare de așteptare din cauza reglementărilor impuse de Comisia Națională pentru Reglementarea Titlurilor de Valoare. De asemenea, 82% din cei intervievați au declarat că se vor îndrepta către piața internă și pentru o refinanțare, adică o ofertă publică secundară.
50% din companii vor să se listeze
O altă tendință este de a atrage fonduri utilizând bursele învecinate, în special după succesul avut de oferta Băncii Agricole din China, care s-a listat la Bursa de Valori Shanghai și la Bursa de Valori Hong Kong și a încasat peste 20 de miliarde dolari, devenind a doua din istoria internațională. „În prima jumătate a lui 2010, Bursele de Valori Shenzen și Shanghai au fost printre cele mai aglomerate burse din lume, încasând 22,6 miliarde dolari și respectiv 8,2 miliarde dolari, ocupând astfel prima și respectiv a patra poziție“, se arată în studiul Evalueserve. Și investitorii străini sunt interesați de ofertele inițiale lansate pe piețele interne, 65% din participanții la un studiu cu o bază de clienți internaționali declarând că sunt interesați de acestea.
Atractivitatea finanțării prin piața de capital este relevată și de procentul de 50% din respondenții care nu sunt listați, dar care au în plan transformarea în companie publică în următorii cinci ani. Doar 32% au declarat că nu doresc să se listeze, în timp ce 18% nu știu. Dintre acestea doar 18% sunt deținute de stat, 44% fiind integral în proprietatea fondatorilor, iar 34% au în acționariat fonduri de private equity sau venture capital.
Investiții de miliarde în dezvoltare
Dezvoltarea economiei din China va depinde și în următorii ani de stat. Consiliul de Stat a anunțat că intenționează să investească, în următorii cinci ani, câte 300 miliarde dolari anual în șapte industrii: energie alternativă, tehnologia IT, biotehnologia, materiale avansate, echipamente industriale de ultimă generație, automobile hibrid sau cu consum alternativ și tehnologii ecologice. Investițiile anunțate fac parte din planul autorităților chineze de a transforma țara dintr-un furnizor mondial de produse ieftine într-unul de tehnologii cu valoare ridicată.
Recesiunea economică și criza financiară din statele dezvoltate au ajutat China să recupereze din distanța care o desparte de acestea. Mai mult, în ultimii doi ani, capitalul de investiții din țările vestice a fost limitat, ceea ce a făcut ca valoarea
ofertelor publice inițiale din aceste zone să se mențină scăzută. Instabilitatea acestor piețe, care a fost un factor de reținere al companiilor chineze pentru o listare internațională, se va prelungi și anul viitor. Din „războiul valutelor“, China a ieșit victorioasă, cel puțin deocamdată, însă cu prețul unor miliarde de dolari investite în certificate de trezorerie americane. Piața chineză are însă de câștigat de pe urma cursului de schimb.
45% din valoarea ofertelor publice inițiale desfășurate în lume anul trecut a fost generată de cele 183 de companii chineze, adică 50 miliarde dolari