Se dau câte 13.500 de euro de persoană. Cine sunt cei o sută de români care vor primi banii

euro

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a alocat 7 milioane de lei pentru burse în cadrul programului "Bursele Ștefan Odobleja". Un număr de 100 de tineri cercetători români vor fi sprijiniți în activitatea lor de cercetare.

Ministerul Cercetării alocă 7 milioane de lei pentru burse de cercetare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat alocarea sumei de 7.000.000 lei din Planul Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare (PNCDI IV) pentru a stimula prin burse performanțele doctoranzilor și post-doctoranzilor români în activitatea de cercetare.

Această inițiativă face parte din Programul „Bursele Ștefan Odobleja” și are ca scop sprijinirea a 100 de tineri cercetători din România.

„Am deblocat Bursele Ștefan Odobleja: 100 de tineri români geniali vor beneficia de 13.500 euro fiecare, pentru activitatea de cercetare. Finanțăm cu 7 milioane de lei tinerii specialiști români, prin acest program competitiv de burse ce poartă numele savantului Ștefan Odobleja, ale cărui cercetări au contribuit la dezvoltarea ciberneticii. Fiecare bursier selectat în competiție va beneficia de până la 13.500 de euro pentru activitățile sale de cercetare, pe durata unui an academic”, a precizat ministrul Cercetării, Bogdan Ivan.

Obiectivele programului includ creșterea numărului de burse de cercetare acordate doctoranzilor și post-doctoranzilor români, recunoscuți internațional, și creșterea atractivității carierei de cercetare, oferind un cadru instituțional propice dezvoltării unui parcurs profesional bazat pe etică și performanță.

„Bursele de cercetare Ștefan Odobleja” sunt o competiție multianuală, cu derulare pe întreaga perioadă de implementare a PNCDI IV, care beneficiază de o aprobare anuală a finanțării de către MCID.

Sprijin de până la 13.500 de euro pentru fiecare bursier

Sprijinul financiar acordat în cadrul programului, pentru fiecare bursier, este de maximum 13.500 euro, echivalent lei, la cursul de referință al BNR din momentul semnării contractului. Durata unei burse individuale de cercetare acordată prin acest instrument de finanţare este de maximum 10 luni (perioada anului academic).

Pentru un an calendaristic, bugetul competiției se va estima după aprobarea Legii bugetului de stat aferentă anului respectiv. Contractarea cererilor de finanțare admise se va face din bugetul anului respectiv, în ordinea depunerii și în limita creditelor bugetare aprobate de MCID cu această destinație.

Depunerea cererilor de finanţare se realizează într-o singură etapă, utilizându-se platforma de depunere online https://uefiscdi-direct.ro.

Ștefan Odobleja a fost un savant remarcabil, contribuțiile sale în sfera ciberneticii aducându-i atât recunoașterea lumii academice, cât și ostilitatea regimului totalitar comunist. Datorită contribuțiilor sale, îndelung ignorate și nerecunoscute, în anul 1990 Ștefan Odobleja a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.