Pieţele de acţiuni au fost extrem de volatile în ultimele săptămâni, fluctuând între speranţa şi disperarea că liderii europeni vor prezenta o soluţie la criza datoriilor suverane, criză care ameninţă cu intrarea în faliment a Greciei şi a altor bănci importante din Europa care au finanţat datoria elenă.
După anunţul că Franţa şi Germania vor parafa un plan major de salvare a băncilor, iar Belgia va naţionaliza parţial Dexia Bank, pieţele au crescut fulminant luni, indicii de pe Wall Street câştigând în jur de 3%, în special datorită revenirii cotaţiilor titlurilor bancare.
De la optimism la realitate
Totuşi, pieţele au revenit marţi la realitate, cu toţi ochii fiind aţintiţi pe Slovacia, unde partidul la putere se luptă să convingă partenerii de coaliţie pentru a vota extinderea planului de salvare la nivel european.
Pentru a întări fondul de salvare, despre care analiştii spun că e cea mai bună soluţie pentru a preveni extinderea crizei către economii mai mari cum ar fi Spania şi Italia, este nevoie de aprobarea tuturor celor 17 ţări din zona euro. Şaisprezece dintre acestea au făcut-o şi o aşteaptă şi pe Slovacia.
Astfel, în loc să urmeze creşterile puternice de pe Wall Street de luni, bursele europene înregistrau azi scăderi de peste 1%. Bursa din Frankfurt pierdea 1,1%, cea din Paris se deprecia cu 1,2%, iar cea din Londra cădea cu 1,2%.