General Motors (GM) si Chrysler LLC vor primi un imprumut federal de urgenta din partea SUA, a anuntat, vineri, presedintele George W. Bush. Guvernul Statelor Unite va oferi un imprumut de pana la 17,4 miliarde de dolari celor doua companii aflate in mare dificultate financiara. Autoritatile se asteapta ca banii sa fie accesati „imediat”.

Potrivit unui reprezentant al administratiei americane, aproximativ 13,4 miliarde de dolari vor fi disponibili in lunile decembrie si ianuarie, fiind asigurati din fondul in valoare totala de 700 miliarde de dolari creat initial pentru salvarea institutiilor financiare.

„Ingaduirea acestor companii sa esueze nu ar fi o cale de actiune responsabila”, a declarat presedintele Bush in cadrul unui mesaj televizat de la Casa Alba.

Potrivit presedintelui SUA, conditiile de alocare a banilor pentru GM si Chrysler cuprind printre altele si concesii din partea managementului, ale angajatilor, precum si din partea actionariatului.

Cele doua companii au termen limita pana in data de 31 martie, pentru a intocmi planuri de afaceri care sa dovedeasca faptul ca pot fi viabile pe termen lung si de asemenea, competitive cu marcile auto din import aduse pe piata SUA.

George W. Bush a mai spus ca a acceptat argumentul celor doi constructori auto din Detroit, potrivit carora „consumatorii nu vor cumpara autovehicule de la companii aflate in faliment”.

Interventia Casei albe in privinta acordarii imprumutului pentru cele doua companii a fost necesara, dupa ce Congresul American a respins in cursul saptamanii trecute proiectul de lege care prevedea acordarea unui imprumut in valoare de 14 miliarde de dolari, plus promisiunea unui nou ajutor in cursul anului viitor.

Oficialii administratiei de la Washington au declarat ca in circumstante normale, ar fi dorit ca aceste companii sa fie reorganizate sub protectia legii falimentului, insa au precizat ca acestea „nu sunt circumstante normale”.

GM si Chrysler au averitzat ca ar putea ramane fara lichiditati in cateva saptamani , pe masura ce vanzarile de autovehicule in SUA au scazut la niveluri echivalente cu cele intalnite in anii ’80.

Pe de alta parte, compania Ford Motor Co. a anuntat ca nu se confrunta cu o situatie similara celorlalte doua companii din Detroit. totusi, a precizat ca doreste sa acceseze o linie de creditare federala in cazul in care conditiile de piata se vor inrautati, sau unul din rivalii sai intra in faliment.