La carma UE se afla tara pentru care Romania este o adevarata mina de aur, avantaj ce poate fi exploatat, in primul rand, in directia recuperarii deficitului imens de imagine pe care il avem in ochii opiniei publice europene.

“Avantajul taxei unice, economia liberala si potentialul pietei au facut din Romania numarul unu pe harta investitiilor austriece in Europa”, afirma foarte convins Walter Friedl, consilierul comercial al Ambasadei Austriei in Romania, iar entuziasmul sau ar parea usor exagerat daca nu ar fi de notorietate faptul ca, prin achizitionarea Petrom si a BCR, tara sa a ajuns din urma, la capitolul investitii, state europene ca Olanda, Franta sau Germania. In cei peste 16 ani care au trecut de la deschiderea pietelor central si est-europene, Romania s-a dovedit cea mai profitabila tara pentru austrieci. Au investit opt miliarde de euro, au infiintat patru mii de companii si au castigat inzecit. Walter Friedl ne cunoaste de aproape doua decenii si spune ca pentru el nu a existat niciodata, nici un dubiu ca, in cele din urma, Romania va iesi din conul de umbra in care se afla si va fi tratata pe picior de egalitate cu oricare alt stat european. Este incurajator, avand in vedere ca, pana nu de mult, politicieni austrieci importanti erau adeptii amanarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, din considerente de oportunitate a extinderii cu un stat pe care nu-l considerau pregatit sa faca fata standardelor comunitare.

Sase luni de foc pentru Romania

Pentru urmatoarele sase luni, Austria este cea care conduce parada in Uniunea Europeana, detinand presedintia rotativa a Consiliului European. Perioada “austriaca” coincide, pentru Romania, cu infruntarea a doua probe de foc. Prima si cea mai importanta este evaluarea, de catre Comisia Europeana, a indeplinirii criteriilor aderarii. Initial, aceasta evaluare fusese anuntata pentru luna martie; ulterior, data s-a modificat, este 16 mai, Comisia Europeana acordandu-ne astfel timp suplimentar pentru pregatire. “Sunt optimist, va fi o evaluare pozitiva, iar Romania va adera la Uniunea Europeana la data stabilita”, ii linisteste pe sceptici deputatul liberal Mircea Cosea, observator la Parlamentul European. In cele cateva luni care au trecut de cand participa la lucrarile Parlamentului European, politicianul roman si-a dat seama ca interesul europenilor fata de oportunitatile castig pe care Romania le ofera capitalului european este foarte mare.
Cea de-a doua proba, pe care o vom trece doar partial in cele sase luni ale presedintiei austriece, este ratificarea tratatului de aderare in parlamentele austriac si finlandez. Anul trecut, ecourile despre Romania in randul politicienilor vienezi erau sumbre, reflectand presa proasta pe care o aveam printre cetatenii austrieci. Oamenii de afaceri aveau insa o cu totul alta imagine despre Romania, iar odata cu privatizarea Petrom si BCR, argumentele in favoarea noastra au capatat o greutate deosebita. “Ratificarea tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei in parlamentul austriac nu va intampina probleme, chiar ne grabim sa indeplinim aceasta formalitate cat mai repede”, ne-a declarat Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei la Bucuresti. Va fi o recomandare valoroasa in favoarea noastra, de natura sa contracareze pozitia acelor politicieni europeni care recomanda amanarea Romaniei si Bulgariei din ratiuni pur electorale.



“Avantajul taxei unice, economia liberala si potentialul pietei au facut din Romania numarul unu pe harta investitiilor austriece in Europa.”

Walter Friedl,

consilier comercial al Ambasadei Austriei in Romania





Agenda politica Incarcata pentru Austria si Romania deopotriva

AUSTRIA


Preluand presedintia rotativa a Uniunii Europene intr-un moment dificil, Austria isi propune ca prioritati:


• Medierea unui acord intre Parlamentul European, Comisia Europeana si statele membre in ceea ce priveste cadrul financiar 2007-2013. Intelegerea la care s-a ajuns in decembrie 2005 intre statele membre nu intruneste acceptul celor doua organisme, fara de care nu poate intra in vigoare. Parlamentul European a anuntat recent ca nu agreeaza solutia britanica, considerand-o prea “saraca” pentru o Uniune cu 27 de state membre.

• Revigorarea treptata a procesului ratificarii Tratatului Constitutional.

• Urmarirea procesului extinderii UE cu Romania si Bulgaria.

• Continuarea dezbaterii si implementarii directivelor europene dureroase, cum sunt directiva serviciilor, cea a timpului de lucru etc.

ROMANIA


Pana in luna iulie, cand Austria va preda stafeta Finlandei, romanii se vor confrunta cu probele cele mai dificile de pe ultima suta de metri a aderarii:


• Recuperarea restantelor la capitolele concurenta, justitie si afaceri interne, mediu si libera circulatie a serviciilor.

• Raportul de evaluare al Comisiei Europene privind stadiul indeplinirii criteriilor aderarii, document ce va recomanda Consiliului European data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

• Ratificarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana in inca doua parlamente nationale, cel al Austriei si cel al Finlandei, evenimente anuntate in intervalul februarie – aprilie. Restul de 14 state membre care ar mai avea de ratificat tratatul nu au anuntat inca datele la care acest lucru ar urma sa se intample.



“Aveti un avantaj de imagine extraordinar”

Privatizarea Petrom si a BCR cu investitori austrieci a dres imaginea Romaniei

Domnul Christian Zeileissen, ambasador al Austriei in Romania, dezvaluie cititorilor Capital ca secretul reusitei aderarii depinde si de mediul de afaceri.

Capital: Romania este in topul preferintelor capitalului austriac, iar Austria detine presedintia UE. Este acesta un plus pentru noi in procesul aderarii?

Christian Zeileissen: In anii ‘90, parerea austriecilor despre Romania era foarte proasta. Fusesera socati de scenele violente reflectate in media europeana. In 2001, aceasta parere persista, mai atenuata insa. Intrarea OMV in Romania, prin achizitia Petrom, a schimbat perceptia in media austriaca, in sensul bun. Era cea mai mare investitie intr-o tara fosta comunista, ceea ce insemna ca in acea tara climatul economic si social este comparabil cu cel de acasa. Nu mai puteai continua sa descrii Romania ca un loc groaznic, o entitate suspecta si, in acelasi timp, sa scrii despre afacerile profitabile ale austriecilor aici. Privatizarea a avut un impact de imagine deosebit asupra opiniei publice austriece si chiar daca acceptul dat unui stat de a intra in Uniunea Europeana este o decizie politica a guvernului si parlamentului nostru, parerea cetatenilor este foarte importanta.

Capital: Privatizarile profitabile adjudecate de investitorii austrieci au fost interpretate de catre mass-media occidentala ca fiind pretul pe care Romania l-a platit pentru a nu intampina probleme in ratificarea tratatului de aderare. Cum comentati?

Christian Zeileissen: Guvernul Austriei a fost favorabil aderarii tarii dumneavostra inca de la inceput, din 2001-2002. Elita noastra politica a fost mereu favorabila procesului de extindere cu Romania. Petromul a venit mult prea tarziu pentru ca teoria care a circulat in presa sa se sustina. Nu era nevoie de Petrom pentru ca noi sa sustinem planurile Bruxelles-ului, dar Petrom ajuta la schimbarea perceptiei opiniei publice austriece despre Romania, ceea ce, repet, este deosebit de important.

Capital: In ce masura chestiuni ce nu tin de indeplinirea criteriilor de aderare, cum sunt pozitiile parlamentarilor europeni pe tema drepturilor minoritatilor sau pe cea a centrelor de detentie SUA, pot afecta planurile Romaniei?

Christian Zeileissen: Acestea sunt subiecte dezbatute de catre parlamentarii europeni. Sunt peste sase sute de politicieni in Parlamentul European, fiecare cu interesele sale. Nu trebuie facuta legatura intre vederile si parerile lor si pozitia guvernelor statelor membre. De exemplu, parerile acelor parlamentari europeni care sustin ca minoritatea maghiara nu are drepturi nu sunt impartasite de guvernul maghiar, care pare chiar satisfacut de regimul maghiarilor din Romania. Chiar si acum, cand nu exista o lege a minoritatilor, situatia lor este foarte buna. Ganditi-va ca sunt state in Europa in care nici nu sunt recunoscute minoritatile.

Capital: Un eventual raport negativ al Comisiei Europene ar putea perturba procesul de ratificare a tratatului de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana?

Christian Zeileissen: Daca evaluarea Comisiei Europene arata ca Romania nu este pregatita, recomandand amanarea cu un an, iar aceasta evaluare influenteaza ratificarea intr-unul sau mai multe parlamente nationale, rezultatul va fi ca tratatul nu poate intra in vigoare.