lichefiat, ramasa singurul stindard local al gigantului mondial. In conditiile in care Shell cedase ungurilor inclusiv activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie, era firesc sa te intrebi care va fi viitorul Shell Gas Romania. Grupul anglo-olandez era la finalul unui an dificil si tocmai luase decizia de a-si restructura radical operatiunile de pe plan mondial, sub lozinca „mai mult upstream si downstream profitabil“. Ideea era ca Shell sa se concentre
lichefiat, ramasa singurul stindard local al gigantului mondial. In conditiile in care Shell cedase ungurilor inclusiv activitatile din domeniul lubrifiantilor si combustibililor pentru aviatie, era firesc sa te intrebi care va fi viitorul Shell Gas Romania. Grupul anglo-olandez era la finalul unui an dificil si tocmai luase decizia de a-si restructura radical operatiunile de pe plan mondial, sub lozinca „mai mult upstream si downstream profitabil“. Ideea era ca Shell sa se concentreze asupra catorva piete-cheie, printr-o noua abordare a managementului portofoliului de active, astfel incat sa redevina lider global al pietei produselor petroliere. „In urma unei oferte nesolicitate, primite din partea unui cumparator interesat, in septembrie 2004, Shell a decis sa isi revizuiasca optiunile strategice legate de divizia globala de distributie si marketing a GPL. Aceasta analiza include si Shell Gas Romania“, ne-a declarat Susan Shannon, responsabil al biroului de presa de la Londra al grupului Shell. Ea a adaugat ca nivelul interesului aratat de potentialii investitori a fost deosebit de incurajator pentru board-ul companiei, care a decis sa continue procesul formal de vanzare, prin infiintarea unei camere de date in luna iulie. „Intentia este de a finaliza vanzarea in 2005“, a precizat Susan Shannon. La Bucuresti, insa, termenul „vanzare“ este evitat. „Nu stim inca ce se va intampla“, spune Costin Antonie, director comercial la Shell Gas Romania. Potrivit acestuia, in prezent, la nivelul grupului se deruleaza „un exercitiu de analizare si evaluare“ pentru activitatile cu GPL la nivel mondial, analiza care are in vedere si o potentiala externalizare a afacerii. „Daca tranzactia va avea loc, nu ne asteptam ca aceasta sa se finalizeze mai devreme de sfarsitul anului 2005“, a subliniat oficialul Shell Gas Romania. Insa cine ar putea pune mana pe divizia de gaz petrolier lichefiat? Unul dintre scenariile vehiculate in piata de profil este ca afacerea ar putea fi vanduta unui fond de investitii din strainatate, care va veni cu infuziile de capital necesare extinderii retelei actuale. Atragerea lui s-ar realiza, potrivit unor zvonuri, printr-un parteneriat care ar permite Shell sa ramana operator al retelei GPL locale. De altfel, externalizarea afacerii este pe lista variantelor aflate in discutie la Londra. Un alt scenariu, destul de plauzibil, ia in calcul preluarea operatiunii de catre unul dintre marii jucatori mondiali, la pachet cu celelalte activitati GPL de pe diverse piete. „Nu cred ca in Romania exista potentiali cumparatori pentru Shell Gas. Cel mai probabil este ca va exista un cumparator din strainatate“, apreciaza Beniamin Moldvai, director executiv al Asociatiei Romane a Gazului Petrolier Lichefiat.
Piata locala a GPL: 350.000 de tone pe an
Shell Gas Romania este, de departe, o companie atractiva. Cifra de afaceri si profitul au crescut constant, de la an la an, iar in urma investitiilor de peste 50 de milioane de dolari, compania a reusit sa-si adjudece circa 25% din piata. Desi in acest sector opereaza mai mult de 40 de jucatori, principalii sai competitori sunt Butan Gas, Rompetrol, Crimbo Gas si Petrom. Acesta din urma detine 45% din actiunile Shell Gas Romania si are drept de preemtiune asupra actiunilor pe care partenerul de afacere le-ar scoate la vanzare. In plus, este de asteptat ca piata locala a GPL-ului sa asiste la o restructurare importanta, in urma introducerii de noi reguli, mai stricte, menite sa asigure alinierea la normele comunitare. „In urma aplicarii acestor norme, multi jucatori mici nu vor reusi sa reziste si vor disparea“, spune Beniamin Moldvai. Acest lucru va netezi insa calea principalilor actori, care au puterea financiara sa investeasca in modernizare. Iata cum, cel care va prelua Shell Gas va pune mana pe o afacere cu un potential remarcabil. Conform unor surse din industrie, valoarea de piata a companiei se situeaza intre 80 si 100 de milioane de dolari. Shell Gas ar detine, potrivit surselor citate, circa doua milioane de butelii, si un simplu calcul arata ca numai acest „parc“ valoreaza in jurul a 30 de milioane de dolari, la un pret de 15-16 euro butelia. De altfel, din cele cinci milioane de dolari investite anul trecut de Shell Gas, cei mai multi bani s-au dus catre afacerea cu butelii, in special catre cumpararea unora noi, dar si pentru verificarea si retestarea buteliilor existente. In acelasi timp, compania opereaza prin intermediul unei retele de circa 80 de statii de autogaz, care ar valora in jur de un milion de dolari. Importanta este si afacerea proprie de mic vrac (propan), prin care sunt oferite produse si servicii specializate in special segmentelor comercial si industrial. Shell a facut primul pas in Romania in 1904, deruland apoi activati in sectorul de exploatare si productie petroliera. A revenit pe piata locala in 1992, dupa o absenta de 44 de ani, infiintand Shell Romania Exploration.
SHELL GAS ROMANIA IN CIFRE
An infiintare: 1995
Actionari:
Royal Dutch/Shell 55%
Petrom 45%
Cota de piata 25%
Investitii peste 50 mil. USD
Volum vanzari GPL (2004) 90.000 tone
Cifra de afaceri (2004) peste 60 mil. USD
Shell Gas Romania a inregistrat o crestere constanta a cifrei de afaceri in ultimii ani, iar activitatea sa este rentabila. In 2003, profitul net a fost de 3,3 milioane dolari. Societatea are unitati de imbuteliere aragaz la Negoiesti, Constanta si Timisoara. Shell Gas (LPG) Holding BV mai detine in Romania 60% din actiunile Trans Gas Services Bucuresti. Ceilalti actionari, cu cate 20%, sunt grupul francez Total si Petrom.