Schimburile cu acţiuni au totalizat 58,96 milioane de lei (13,14 milioane de euro). 

Cele mai importante tranzacţii au fost cele cu acţiunile Fondul Proprietatea (9,99 milioane de lei), Banca Transilvania (6,29 milioane de lei) şi Romgaz (4,48 milioane de lei). 

Indicele de referinţă BET al BVB, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în scădere cu 0,47%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,48%. 

Indicele BET-FI al SIF-urilor s-a depreciat cu 0,79%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,52%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,46%.

AGERPRES

La începutul lunii iunie, bursa chineză era cea mai performantă din lume. Boom-ul a început anul trecut, când presa de stat a anunţat că acţiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut că autorităţile vor adopta măsuri pentru a preveni scăderea preţurilor. 

'Guvernul de la Beijing a făcut anul trecut investiţii masive. Sprijinul oficial va rămâne probabil extraordinar dar va fi dificil de revitalizat entuziasmul investitorilor', a apreciat economistul Brian Jackson, de la IHS Global Insight. 

Agenţia care supervizează marile companii chineze de stat le-a cerut miercuri să evite vânzarea de acţiuni şi să cumpere altele 'pentru a proteja stabilitatea pieţei'. 

De asemenea, Autoritatea de reglementare bursieră le-a cerut directorilor companiilor de stat care au vândut acţiuni în ultimele şase luni să le răscumpere şi să nu mai vândă alte acţiuni. 

Banca Centrală a Chinei a dat asigurări că va furniza 'lichidităţi masive pentru a sprijini stabilitatea pieţei bursiere' prin companii de stat care împrumută bani companiilor de brokeraj pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni.

AGERPRES