Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 2%, influenţată de corecţiile înregistrate de marile pieţe europene, însă în luna august a crescut, cu 8,66%, pentru a şasea lună consecutiv.
În ultimele şase luni, indicele general al Bursei, BET-C, a avansat cu 102,4%.
Acţiunile companiilor de la BVB au urmat traiectoria descendentă a burselor vest-europene încă de la debutul zilei, când piaţa a scăzut cu 2%. Până la finalul sesiunii majoritatea acţiunilor au avut variaţii minore la nivelul preţurilor.
La închiderea şedinţei de la Bucureşti, marile burse europene erau în scădere cu până la 0,71%, tendinţa fiind preluată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, unde corecţiile erau cuprinse între 0,7% şi 2,1%. Bursele din Cehia şi Slovenia erau singurele care avansau, cu 2,72% şi, respectiv 0,31%.
Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost realizate la preţuri în medie cu 2,23% mai reduse faţă de cotaţiile de la închiderea şedinţei precedente, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 3,95% sub nivelul de referinţă.
Ordinele de vânzare au antrenat în jos şi preţurile acţiunilor companiilor din sectorul energetic, astfel că indicele BET-NG a scăzut cu 1,76%.
În aceste condiţii, indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, a coborât cu 2,66% comparativ cu nivelul de la finalul sesiunii anterioare.
Corecţia pieţei a venit pe un rulaj de 23,2 milioane lei (5,5 milioane euro), valoare cu 8% mai redusă comparativ cu lichiditatea sesiunii de vineri, de 25,2 milioane lei (5,9 milioane euro).
La finalul şedinţei, au fost înregistrate în sistemul Bursei rezultatele ofertei publice de vânzare de obligaţiuni derulată de primăria Bacău. Autoritatea locală a atras 40 de milioane lei, prin vânzarea de obligaţiuni. Înscrierea rezultatului ofertei în sistemul Bursei a ridicat, astfel, lichiditatea pieţei la 63,2 milioane lei (15 milioane euro).
SURSA: Mediafax