Lichiditatea scăzută a împiedicat până acum listările duble ale companiilor româneşti sau bulgare la bursa altei ţări, deşi nu există obstacole legale în acest sens.

"Listarea dublă reprezintă primul pas în cooperare şi probabil următorul ar putea fi lansarea unui index comun", a declarat Valentin Ionescu, care a participat la forumul financiar "Zgomotul banilor", desfăşurat recent în capitala bulgară.

Bursa de Valori Bucureşti publică deja indexul ROTX al primelor 15 companii din România cu cele mai mari lichidităţi, un indice comun cu bursa de la Viena.

Conform experţilor şi investitorilor, un index comun este benefic pentru companiile incluse, care devin mai vizibile şi mai uşor de recunoscut.

Valentin Ionescu a afirmat că vede un parteneriat cu bursa din ţara vecină, într-un context regional mai larg: "Putem reproduce aici, în Europa de Sud-Est, ceea ce a făcut bursa din Viena în Europa Centrală – în Cehia, Ungaria şi Slovenia. Putem face şi noi asta în regiune, cu România, Bulgaria şi alte burse mici – Albania, Macedonia şi Moldova".

"România şi Bulgaria sunt state membre ale Uniunii Europene, celelalte ţări nu sunt, dar putem lucra împreună şi putem fi nucleul aici", a explicat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Ideea creării unei platforme comune de tranzacţionare sau a altor mijloace de cooperare regională nu este nouă dar nu s-a materializat deoarece pieţele din regiune încă sunt subdezvoltate.

Bursele din Sofia, Belgrad şi Skopje fac zilnic schimb de date pentru cele mai lichide din titlurile lor. Anterior Bulgarian Stock Exchange anunţase că negociază o cooperare similară cu bursele din România şi Croaţia.

"După părerea mea, nu trebuie să aşteptăm ca alţii să ne înveţe, putem să învăţăm singuri", a explicat Valentin Ionescu. Acesta a adăugat:"Acum, când am ieşit din criza economică, putem face asta, şi o putem face foarte uşor, este suficient să fim pro-activi, să lansăm anumite instrumente, unele listări duble şi apoi să mergem probabil mai departe, să cumpărăm acţiuni la bursa din Sofia", a afirmat Ionescu, subliniind că BVB nu a discutat posibilitatea de a deveni acţionar al Bulgarian Stock Exchange.

În decembrie 2010, Bulgarian Stock Exchange a devenit o companie publică, fiind listată pe propria platformă. Capitalul bursei de la Sofia se ridică la 6.582.860 leva.

În octombrie 2010, Ministerul bulgar de Finanţe şi-a majorat, de la 44% la 50% plus o acţiune participaţia deţinută la bursa de la Sofia.

Decizia a fost luată pentru a uşura privatizarea Bulgarian Stock Exchange şi căutarea unui investitor strategic. Printre bursele interesate de achiziţionarea Bulgarian Stock Exchange se află cele din Germania, Suedia, Austria, Grecia şi Polonia.
SURSA: Agerpres