Bursa de Valori București (BVB) a reușit, în prima jumătate a anului, să raporteze cele mai mari randamente dintre piețele de capital de frontieră. Indicele BET TR (Total Return), care urmărește cele mai importante companii listate, dar include și profitul provenit din dividendele aferente anului anterior, a urcat cu 40,1%.

Pe locul secund în clasamentul realizat cu cele 23 de țări incluse în indicele MSCI Frontier Markets se află Nigeria cu 39%, urmată de Kazahstan cu 35,6%, Argentina cu 35,1% și Estonia cu 33,4%. „Atunci când vine vorba de cele mai dinamice piețe de capital, România este locul, nu doar din Europa, ci și din lume, în care vrei să fii dacă ești un investitor care urmărește creșterea”, spune Ludwik Sobolewski, CEO al BVB. 

„Economia României doboară record după record. Tigrul creșterii economice din Europa de Est s-a întors și se află pe calea convergenței către Europa Occidentală în viitorul nu atât de îndepărtat pe fondul implementării unor reforme structurale importante în timpul crizei financiare globale, a intrărilor mari de fonduri europene, a investițiilor străine directe și a orientării pro-europene,” declară Carsten Hesse, EME Equity Strategist în cadrul Berenberg, compania care a realizat clasamentul, și care mai arată că țara noastră are șanse mari de a fi promovată la statutul de piață emergentă, dar are nevoie de listarea unor companii precum Hidroelectrica sau Compania Națională Aeroporturi București. 

Nevoia de companii mari și atractive se observă și în topul celor mai tranzacționate companii de la BVB, unde nu creșterile din cotație sunt întotdeauna motiv pentru o lichiditate ridicată. Cea mai tranzacționată acțiune din primele șase luni a fost cea a Băncii Transilvania, cu o valoare care a depășit un miliard de lei, în timp ce aprecierea cotației a fost de 12,5%. Pe locul secund se află Fondul Proprietatea cu o lichiditate de 698,03 milioane lei și o creștere de doar 4,4%. 

Romgaz se găsește pe locul al treilea, cu o valoare a tranzacțiilor de 557,7 milioane lei, după una dintre cele mai importante aprecieri ale cotației, de 23%. OMV Petrom este următoarea, cu o lichiditate de 523,7 milioane lei și o creștere de 8,6%, iar top cinci este completat de BRD – Societe Generale, cu 397,8 milioane lei și o apreciere de 13,4%. Cele cinci companii cumulează astfel aproape jumătate din lichiditatea totală a pieței, respectiv aproape 3,2 miliarde lei dintr-un total de 6,69 miliarde lei. 

 

IT-ul domină la nivel global

În timp ce la BVB cele mai tranzacționate companii vin din sectorul financiar și din cel energetic (deoarece acestea sunt printre cele mai mari firme listate), la nivel global domină sectorul IT. Saxo Bank a adunat datele de pe toate piețele de capital din lume și a realizat clasamentul celor mai tranzacționate companii, iar pe primul loc se află Alibaba, comerciantul online chinez, care a fost propulsat de rezultatele financiare foarte bune aferente ultimului trimestru al anului fiscal (primul trimestru calendaristic de anul acesta), respectiv venituri mai mari cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce a dus la o apreciere de 32% a cotației. 

Pe locul secund se află Apple, a cărei cotație este în stagnare, dar compania americană rămâne una dintre cele mai importante din lume din categoria producătorilor de smartphone. Locul al treilea ne întoarce în zona comerciaților online, ca obiectiv principal de activitate, mai exact la Amazon, dar care se extinde anual în direcții diferite. Anul acesta, cea mai îndrăzneață achiziție a fost cea a lanțului de magazine alimentare Whole Foods, iar mișcarea i-a ajutat să crească și în cotație cu 9% în trimestrul al doilea. 

Nvidia, producătorul de procesoare, a revenit în atenția investitorilor și ocupă locul al patrulea în top, ceea ce a dus și la o creștere de 33% a cotației în trimestrul al doilea, fundamentată de anunțarea unor câștiguri mai mari cu 48% în trimestrul anterior. Facebook completează topul, platforma de social media fiind în continuare printre investițiile preferate la nivel global. Cotația Facebook a crescut cu 6%, fiind susținută și de rezultate financiare bune, în linie cu așteptările.

CIFRA

1 miliard de lei este valoarea tranzacțiilor cu acțiunile Băncii Transilvania la BVB în prima jumătate a anului, fiind cea mai căutată acțiune dintre cele listate